IFK:s hälsning till Lowe Kaldéus innan säsongspremiären mot Ålborg.
IFK:s hälsning till Lowe Kaldéus innan säsongspremiären mot Ålborg. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Blåvitt-truppens hälsning till leukemisjuke Lowe, 5 år

Lowe Kaldéus, 5 år, är son till IFK Göteborgs fysio Roland Kaldéus och en flitig besökare på Kamratgården. Han beskrivs som "en del av vår familj" av både spelare och ledare i IFK Göteborg. I mitten på veckan fick han och hans familj ett besked som inte kunde ha varit tuffare.

ANNONS

Den leukemi Lowe hade friskförklarats från augusti 2018 var tillbaka. Han lades in på Östra sjukhuset och påbörjade direkt en behandling som förväntas pågå i år.

Hela Kamratgården frös när beskedet att cancern var tillbaka kom tidigare i veckan. Så beskriver tränaren Poya Asbaghi det.

Alla i klubben kände till att Lowe, som först drabbades av cancern två månader innan han skulle fylla två år, besegrat sjukdomen en gång. Han och familjen var tillbaka. De hade klarat det ingen familj ska behöva gå igenom.

Nu var leukemin och alla de hemskheter den innebär tillbaka.

– Fötterna slogs undan för oss igen. Vi fick beskedet i torsdags och började behandlingen i fredags. Nu hoppas vi att allt ska gå bra, säger Roland Kaldéus.

ANNONS

Tillsammans med sonen följde han IFK Göteborgs premiär mot Ålborg. Inför avspark bar spelarna tröjor med trycket "kämpa Lowe" på. Familjen Kaldéus såg och kände stödet från sjukhusbädden.

– Vi grät allihop här. Jag berättade för honom om att spelarna skulle göra det här på förmiddagen och då sa han "Jag blir så glad så jag börjar gråta". Det här betyder jättemycket för oss. Han känner killarna och de vet hans historia. Att det här skulle komma tillbaka var vår värsta mardröm, säger han.

Lowe har sedan han friskförklarades varit en vanlig syn på Kamratgården och Gamla Ullevi.

– Han är fotbollsintresserad och har gått på matcher både när jag har jobbat och när jag inte har jobbat. Killarna är fantastiska med honom, säger Roland Kaldéus.

"Det är en speciell person"

Att spelarna ville göra någonting för att stödja och uppmärksamma Lowes mardröm stod snabbt klart när de hade fått beskedet.

– Det var en spontan idé från någon hur vi ska stötta honom på bästa sätt. Någon form av gest kände vi verkligen att vi ville göra, säger August Erlingmark och fortsätter:

– Lowe har varit uppe mycket på Kamratgården och vi vet vilken fin kille det är. Det ska inte behöva drabba någon. Vi ser hur mycket han betyder för "Rolle" varje dag. Det är hemskt men vi vill verkligen göra någonting för att hjälpa till. Det är en speciell person. Alla har träffat honom och vill stötta honom.

ANNONS

Poya Asbaghi hade bara någon dag innan han fick beskedet att cancern var tillbaka diskuterat IFK Göteborgs taktik med Lowe.

–  När vi fick beskedet stannade allt bara upp. Alla gick till sig själva. Jag isolerade mig ett tag. För det handlar inte bara om att det är Roland Kaldéus son. För oss handlar det om att det är Love. Han är en av oss, säger han.

– Det var bara några dagar sedan som han skrattade åt mig för att han höll på att snubbla. Och så händer det här. Det är klart att det tar extremt hårt på hans familj och på oss. För Lowe är en av oss. Samtidigt på grund av att vi känner honom så vet vi att det är en jäkla krigare.

ANNONS