Blåvitt-trio debuterade i landslaget – när Sverige vann

Sverige, med fem spelare från Göteborgsklubbar i startelvan, vann även den andra matchen i januariturnén med 1–0. Segern mot Kosovo avslutar årets januariturné i Qatar.

|

Simon Hedlund blev Sveriges matchhjälte när januariturnén avslutades med match mot Kosovo. Vackert framspelad av nyinhoppande Darijan Bojanic tunnlade Bröndby-anfallaren motståndets målvakt och gjorde matchens enda mål.

Det svenska landslag som ställde upp på Al Ahli Stadium i Doha hade stark Göteborgsprägel. En blåvitt debutanttrio i form av Robin Söder, August Erlingmark och Kristopher Da Graca startade och Häckens Peter Abrahamsson och Adam Andersson fanns med i samma elva. Dessutom spelade Björndammen-fostrade Simon Sandberg högerback.

Senast tre spelare från IFK Göteborg startade en landskamp tillsammans var under januariturnén 2016, då Gustav Engvall, Gustav Svensson och Emil Salomonsson alla fanns med i Erik Hamréns lag som mötte – och vann mot – Finland.

I en förhållandevis tråkig tillställning hade Adam Andersson ett gyllene läge att göra sitt första landslagsmål och ge Sverige ledningen efter knappa tjugo minuters speltid i Doha, men vänsterbackens avslut gick en meter utanför bortre stolpen. Kort därefter gjorde Peter Abrahamsson en av matchens vackraste aktioner några minuter senare när han reflexräddade en nick från nära håll.

Hedlund kylig i friläge

Robin Söder, som bar kaptensbindeln i landskampen, fick göra några minuter senare göra mål, men blåstes helt riktigt av för offside direkt efter att bollen passerat mållinjen.

– Vi slarvar lite i det offensiva men defensivt är det kontrollerat. Jag har haft lite saker att göra och den sortens räddning har jag inte gjort i januari tidigare. Jag hade lite tur där, sa Peter Abrahamsson till TV4 i paus.

Den andra halvleken var än mer tempofattig än den första och präglades av ett slarvigt svensk passningsspel, där få målchanser skapades. Inhoppande Darijan Bojanic visade dock att hans passningsfot kunde leverera också i landslagsdressen när han serverade Simon Hedlund ett friläge med kvarten kvar. En nätt pet mellan benen på Kosovos målvakt Visar Bekaj gav Sverige ledningen och blev matchens enda mål.

Målet verkade öka de svenska spelarnas fokus och spelet den sista kvarten var betydligt bättre.

Av de spelare som hoppades imponera på Janne Andersson i jakten på en plats i det ordinarie svenska landslaget var det få som stärkte sina aktier. Adam Andersson visade löpvillighet på sin kant och både Muamer Tankovic och Alexander Kacaniklic var intentionsrika på sina kantpositioner. Även Peter Abrahamsson lär ha ökat sina möjligheter att ta en plats i framtida landslagstrupper.