Blåvitt-kaptenen om underlagsbytena: "Det är för jävligt"

ANNONS
|

Frågan är inte ny. Ingen skulle bli förvånad om redan de gamla grekerna satt och ritade i sanden och diskuterade gräs och konstgräs i oändlighet? För IFK Göteborg har frågan som följt svensk fotboll som en trogen hund aktualiserats på nytt den här våren. Efter premiären mot Malmö FF på Ullevi på gräs har Blåvitt spelat på i tur och ordning:

Studenternas IP:s håltätagräsmatta. Hybridgräset på Gamla Ullevi. Konstgräs på Jämtkraft arena. Hybridgräs på Gamla Ullevi.

I dag är spelarna tillbaka på konstgräs när Häcken tar emot på Bravida arena.

– Det är klart att det är en grej som man inte behöver hantera i de flesta andra ligorna i Europa. Där spelar man på samma underlag varje gång, säger Jörgen Lennartsson.

ANNONS

"Det är bara att gilla läget"

En gul och vit boll rullar fram över Bravida arenas konstgräs framför fötterna på Jörgen Lennartsson. Blåvitts tränare tar upp den.

– Nu har vi fått till samma boll i alla fall. Peter Gerhardssons skötebarnsfråga har blivit löst och då lägger han av, skrattar han innan han återvänder till underlagsfrågan.

– Ja, det blir annorlunda. Men vad ska vi göra? Det är bara att gilla läget. I den bästa av världar hade vi haft hybridgräs på 16 arenor.

Hur är Bravida arenas konstgräsmatta?

– Det är en av de bättre konstgräsplanerna när den är bra vattnad. Det är också därför vi är här och tränar.

Bjärsmyr kritisk

Mattias Bjärsmyr, IFK Göteborgs kapten och en ivrig gräsplansförespråkare sedan länge, är tydlig i sin ståndpunkt om underlagsskiftena.

– Det är för jävligt, kort och gott. Jag kan köpa Östersund. Men resten… det håller liksom inte. Det är inte bra för de lagen som spelar på konstgräs eller för de lagen som spelar på hybrid eller gräs.

Har ni spelare påverkats på något sätt?

– Ja, det sliter mer på ljumskar på konstgräs och sedan är det annan typ av fotboll. Det går lite fortare. Man måste slå passningar mer rakt på spelarna. Det är ett lite annat tänk. Många spelare klarar sig enklare i allsvenskan eftersom det finns så många konstgräsplaner. Jag tror att spelare som inte är så fysiskt starka har det lättare. De klarar sig bättre på konstgräsmatcher.

ANNONS

Hur ser du på den här övergången, att ni hela tiden växlar underlag?

– Detär inte heller bra. Kroppen slits och det är inte bara vi gamla som slits av det. De unga ska ha sina karriärer framöver. Jag hoppas det kommer en bra lösning. Hybridgräset är en bra lösning kan jag känna men det ska finnas ekonomi för det då med.

Sedan den här säsongen ligger ett hybridgräs på Gamla Ullevi. Dessutom kommer IFK Göteborg från och med juni –om det växer som förväntat – kunna träna på en hybridgräsplan på Kamratgården. Mattias Bjärsmyr är övertygad om att det är vägen svensk fotboll bör gå i framtiden.

– Ja, eftersom topplagen i Europa spelar på det. Och de spelar ju inte på det sämsta. I sådana fall hade de spelat på konstgräs, säger han.

"De känner av ljumskar"

IFK Göteborgs sjukgymnast Fredrik Larsson förstärker bilden av att IFK Göteborgs spelare slits av det ständiga skiftet från plast- till naturgräs.

– Vetenskapligt har man inte kunnat befästa så jättemycket. Det behövs göras längre uppföljningar, men rent subjektivt kan jag inte komma ifrån att de flesta spelare uppger att de är tröttare när de spelat på en konstgräsplan. De känner av ljumskar, vader och fötter, säger han.

ANNONS

Vad beror det på?

– Utsätter du dig för någonting regelbundet och du då har samma underlag och samm intensitet så vänjer du dig vid det. Om du då förändrar bara några procent så blir det ett annat arbete för kroppen att utföra. Vi bor i ett land där det ställs höga krav på att hantera underlagsbiten. Jag tycker det är skit.

ANNONS