Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

BK Häckens klubbchef Marcus Jodin. Bild: CARL SANDIN
BK Häckens klubbchef Marcus Jodin. Bild: CARL SANDIN

BK Häcken tvingas varsla i coronakrisen

BK Häcken varslar fyra personer. Det står klart nu.
– Det är inget som någon önskar överhuvudtaget, säger klubbchef Marcus Jodin.

I början av juni kunde GP berätta att BK Häcken, i spåren av coronaviruset, var på väg att varsla fyra personer.

Processen var igångsatt.

– Frågor som rör vår organisation i nuläget vill jag inte kommentera av respekt, dels för våra medarbetare, men även sett till den situation som vi befinner oss i, sa klubbchef Marcus Jodin då.

Nu, lite mindre än en månad senare, är processen i mål.

Det innebär, precis som GP kunde rapportera, att BK Häcken varslar fyra personer.

– Det stämmer, kommenterar Marcus Jodin strax efter att klubben har besegrat Helsingborgs IF med 1–0 under måndagskvällen.

Jodin fortsätter:

– Det är inget som någon önskar överhuvudtaget. Sedan är det självklart att det är absolut tyngst för de som tyvärr omfattas av det. Och för alla våra medarbetare som tvingas mista kollegor och vänner.

Varför behöver ni göra det här?

– Någonstans finns hela bakgrunden i ekonomin. Det är lätt att stirra sig blind på årets resultat, men det handlar snarare om att hitta grunder för att hitta en budget i balans när vi tittar framåt. Förra året hade vi en budgeterat underskott på tolv miljoner och i år ett budgeterat underskott på tio miljoner. Någonstans ser vi att vi är tunga där. Det har vi kunnat vara med bakgrund av ett starkt eget kapital, men också sett till transfernetto över tid. Tittar vi transfernetto nu är det ovisst hur hela den marknaden ser ut. Dessutom är det svårt att se vilka följder det här kommer ha på ekonomin när vi tittar på intäkter kopplat till Gothia Cup och musikfestivalen bland annat samt intäkter kring fotbollen kommer se ut. Så någonstans handlar det om att minska kostnaden för driften.

På tal om Häckens ekonomiska läge: I slutet av maj lämnade klubben en resultatprognos för 2020. Den innehöll ett beräknat minusresultat på minst 40 miljoner. Allt såklart på grund av coronapandemin.

Har den förändrats sedan dess, Marcus Jodin?

– Den har förändrats så vida att vi vet att elitbidraget som kom från RF (Riksidrottsförbundet) via Fotbollförbundet, där vi fick 2,8 miljoner – det är en uppsida som vi har sett. Sedan vårt fortsatta köpstopp och sättet vi hanterar alla typer av kostnader nu. Det är klart att det hjälper och kryper underskottet.

Kan det bli aktuellt med fler varsel framöver?

– I den här ovissheten ska man akta sig för att säga för mycket, men min absoluta tro och förhoppning är att det inte ska bli det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.