Andreas Alm är inte orolig inför de kommande veckorna.
Andreas Alm är inte orolig inför de kommande veckorna. Bild: MATHIAS BERGELD

BK Häcken rustar för intensiv period

Fem matcher på femton dagar i såväl allsvenskan som i Europa stundar för BK Häcken. Ett intensivt matchande står för dörren.
– Det är uppenbart att vi kommer behöva alla våra spelare, säger lagets tränare Andreas Alm.

ANNONS

Lördagens bortamatch mot Gif Sundsvall markerar starten på en intensiv period för BK Häcken. Under de två veckorna som följer väntar kval till Europa League mot AZ från Nederländerna, samt Djurgården borta och Sirius hemma i allsvenskan.

– Det har varit några veckors serielunk ett tag men nu drar andra turneringar igång, säger Häckens tränare Andreas Alm.

Häcken ska försöka skrälla mot AZ samtidigt som man ska hålla sig kvar bland topplagen i den allsvenska serietabellen. Truppen ställs på prov vad gäller bredd och förmågan att slåss på flera fronter.

– Det är uppenbart att vi kommer behöva alla våra spelare, säger Andreas Alm.

ANNONS

Rotation att vänta

Trots de tuffa veckorna som förestår verkar Andreas Alm ta det hela med ro.

Även om Mervan Celik lämnat laget och både Nasiru Mohamed och Adam Andersson ryktats till andra klubbar är han övertygad om sitt lags förmåga.

– Så här är det då och då under säsongen. Ibland har vi seriematcher mitt i veckan och längre fram i augusti drar svenska cupen igång där vi möter Qviding. Vi är redo för detta, säger han.

För att hushålla med resurserna kan dock startelvan variera en del under de närmsta matcherna.

– Det klart att det är mycket möjligt att vi kommer rotera en del men vi tar det match för match. Jag tar alltid ut det bästa laget och vi har inget direkt rotationssystem, säger Andreas Alm.

Stor utmaning

Den stora utmaningen på förhand blir AZ som förra säsongen kom på en fjärdeplats i Eredivisie. På torsdag kväll spelas den första matchen på AFAS-stadion i Alkmaar och i veckan har Andreas Alm varit på plats på deras träningsläger i Belgien för att ta en närmare titt på motståndet.

– De har nyss bytt tränare så jag försöker få grepp om dem. Det är möjligheterna att spela sådana här matcher som är en del av vad det innebär att ta sig ut i Europa. AZ är ett stabilt Europalag precis som RB Leipzig som vi mötte förra året, säger han.

ANNONS

Med Sundsvall, AZ och Djurgården som tre raka bortamatcher kommer det bli en del resande för Häcken den kommande veckan. Det är dock inget som oroar lagets tränare.

– Sundsvall är inte en så jättelång tripp för oss egentligen. Spelarna är vana.

Just Sundsvall är den första anhalten och Häcken spelar återigen om viktiga poäng för att hänga på toppen inför striden om platserna i Europa senare i höst. Trots att Häcken inte släppt in ett mål på de tre senaste matcherna lagen emellan och inte förlorat på tre år, kommer man inte underskatta motståndet.

– Det är alltid tufft att spela borta mot Sundsvall. De har ett bra lag, säger Andreas Alm.

Häcken kommer närmast från en säker 3–0-seger hemma mot Örebro där framförallt Daleho Irandust visade framfötterna med ett vackert solomål och två assist. Dessutom var yttern Ahmed Yasin tillbaka efter sin avstängning på tre matcher och han verkade spelsugen, även om han själv efter matchen pratade om att han var lite matchotränad och att skärpan inte riktigt fanns där.

I veckan har Mervan Celik brutit kontraktet med klubben och både försvararen Kari Arkivuo och målvakten Jonathan Rasheed är borta med skador sedan tidigare.

Därtill missar brassen Paulinho, som inledde på bänken senast, matchen på grund av sjukdom.

ANNONS

BK Häcken

Skadeläget: Försvararen Kari Arkivuo och målvakten Jonathan Rasheed är skadade. Anfallaren Paulinho är sjuk.

Trolig startelva (4-2-3-1): Peter Abrahamsson – Godswill Ekpolo, Joona Toivio, Rasmus Lindgren, Adam Andersson – Erik Friberg, Alexander Faltsetas – Nasiru Mohammed, Daleho Irandust, Ahmed Yasin – Alexander Jeremejeff

ANNONS