Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

BK Häcken kvar i serieledning – men tog inte chansen att rycka

BK Häcken hade chansen att göra ett mini-ryck i guldstriden.
Den tog de inte.
I stället andra raka poängförlusten – men efteråt hyllades de av Kalmar FF:s tränare Henrik Rydström.
– Jag tycker Häcken är seriens bästa lag och tror att de vinner allsvenskan i år, säger Rydström efter 1-1-matchen.

Eftersom Djurgården och Hammarby delade på poängen i söndagens Stockholmsderby (och AIK samtidigt förlorade borta mot Varbergs Bois) hade BK Häcken ett gyllene tillfälle att dra iväg i förhållande till konkurrenterna i guldstriden.

Så blev det inte riktigt.

Kalmar FF – med tre raka 1-0-segrar i ryggen – tog ledningen i mitten av första halvlek genom Nahom Netabay. En ledning som stod sig till början av andra halvlek då Tobias Sana kvitterade till 1-1 som blev slutresultatet.

Därmed leder Hisingslaget fortsatt allsvenskan, men bara en poäng före Djurgården. En liten besvikelse för BK Häcken som nu har två raka matcher utan seger.

– Men vi tar en poäng med oss från en mycket svår bortamatch, säger tränaren Per-Mathias Högmo.

På presskonferensen efteråt hyllades BK Häcken stort av Kalmar FF:s tränare Henrik Rydström.

– Jag måste fundera på om vi mött något bättre lag…nej, sa han efter att ha funderat en liten stund.

Ni har mött alla lag, så Häcken är allsvenskans bästa lag då enligt dig?

– Ja. Tittar man på offensiven kan de anfalla på olika sätt, de kan vara fysiska. Tittar man på försvarsspelet är det också en sak som blivit så mycket bättre för Häcken. Det visar sig i tabellen, det visar sig hur många mål de gör, det visar sig i sättet de spelar så ja, just nu är de det.

Tror du att Häcken vinner allsvenskan?

– Ja, det tror jag, säger Henrik Rydström.

Bredvid satt Per-Mathias Högmo och slickade i sig berömmet.

– En viktig förutsättning att vi ska ta det steget är att vi måste få ut mer av vårt kantspel. Och att vi får ut mer av de faser där vi spelar bra. Där finns en potential vi måste ta. Sedan spelade vi vår elfte bortamatch, vi har ännu inte förlorat. Det är ett viktigt incitament för att göra en bra allsvensk säsong totalt sett.

Ni har ändå inte vunnit på två matcher, oroar det dig?

– Om du ser till matchen idag ger den ingen anledning till oro. Vi tog ett steg framåt. Det kan vi vara stolta över. Kalmar har knappt släppt in mål. Det var ett bra test för oss, och idag försvarade vi boxen som vi ska göra till skillnad från slutet mot Degerfors (2-2). Nu är det Hammarby hemma i nästa omgång, ett fullsatt Bravida Arena, vi ska vara redo! säger Per-Mathias Högmo.

Välspelat på Guldfågeln

På Guldfågeln Arena bjöd överlag en välspelad fotbollsmatch inför 6225 åskådare.

Precis som GP kunnat berätta tidigare under dagen gjorde tränare Högmo en förändring i anfallslinjen: Oscar Uddenäs ut, Ibrahim Sadiq in. Och Häcken rivstartade med två hörnor under matchens två första minuter – dock resultatlösa – men hemmalaget trycktes ner i eget straffområde. Ofta tack vare spelvändningar på just Sadiq till höger.

Till en början fick Kalmar FF mest ägna sig åt kontringar inför sina hemmafans. Men Häcken hade samtidigt svårt att skapa målchanser då Kalmar klarade att försvara lågt med bibehållen aggressivitet. I stället blev KFF:s omställningar allt vassare.

Första farliga avslutet

När första halvleks bästa offensiva spelare Oliver Berg serverade Nahom Netabay ett skottläge strax utanför Peter Abrahamssons straffområde – varpå mittfältaren placerade in 1-0 i 25:e minuten – var det första vettiga avslutet på mål så långt i matchen.

– Det var bara att trycka till mot första stolpen och försöka hålla nere bollen, sa Netabay till Discovery.

Underläget tvingade guldjagande Häcken att trycka på ännu mer framåt.

– Det är jämnt, men vi är inte riktigt så vassa som man hoppas att vi ska vara, sa Samuel Gustafson till Discovery.

Häcken rivstartade även andra halvlek, den här gången var anfallen skarpare. Ibrahim Sadiq hade två bra avslut, och laget radade upp hörnor och inlägg. I 56:e minuten hittade just Sadiq in med bollen till Tobias Sana som placerade in kvitteringen med en bredsida från nära håll. Sanas första mål för Häcken vilket han firade framför det tillresta bortaföljet.

Och nu spelade BK Häcken bra fotboll! Ett segermål hängde i luften, bortalaget dominerade andra halvlek, men när skyttekungen Alexander Jeremejeff för ovanlighetens skull lämnade planen mållös blev det heller inga fler mål för serieledaren.

I stället kom Kalmar FF starkt tillbaka sista tio minuterna, men inte heller de lyckades avgöra matchen som slutade oavgjort.

BK Häcken (4-3-3)

Peter Abrahamsson – Tomas Totland, Johan Hammar, Even Hovland, Valgeir Fridriksson – Samuel Gustafson, Simon Gustafson, Mikkel Rygaard – Ibrahim Sadiq (ut 78, in Oscar Uddenäs), Alexander Jeremejeff (ut 91, in Blair Turgott), Tobias Sana.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.