BK Häcken klart för historiskt CL-gruppspel – miljonregn väntar

BK Häcken är klart för Champions League-gruppspel – och drygt fyra miljoner kronor rikare. Laget kvalbesegrade Vålerenga Fotball med totalt 6–3.
– Fantastiskt skönt såklart och väldigt roligt för oss som lag, säger Stina Blackstenius.

ANNONS
|

Klubbchef Marcus Jodin benämnde matcherna som årets viktigaste, de två mot norska Vålerenga Fotball.

Seger och BK Häcken skulle inte bara säkra en plats i årets historiska Champions Leagues gruppspel utan också kunna räkna in drygt fyra miljoner kronor i prispengar. En stor summa med tanke på att Göteborg FC, det som tidigare var BK Häcken, i fjol omsatte 13,5 miljoner.

Det började bra. 3–1 på bortaplan i förra veckan.

Det fortsatte på samma spår. 3–2 på hemmaplan under onsdagskvällen.

Stina Blackstenius gjorde två av målen, Johanna Rytting Kaneryd det tredje.

När slutsignalen ljöd på Bravida Arena utbröt ett stort gulsvart firande. BK Häckens Europaäventyr rullar vidare. Nu i det finaste av finrum.

ANNONS

– Som lag har vi haft det här som mål under väldigt lång tid. Vi har sett fram emot de här matcherna och målet har hela tiden varit att ta sig till ett gruppspel. Det här är positivt både för oss som lag och för varje individ. Nu får vi mäta oss med de bästa lagen, säger Stina Blackstenius.

Julia Zigiotti Olme:

– Det är såklart jätteviktigt för både spelarna och för klubben att komma ut i Europa. Det betyder jättemycket.

Om onsdagens tillställning så, den som säkrade avancemanget. BK Häcken tog kommandot ganska omgående, de förde spelet.

Med några undantag ska sägas. Till exempel i matchminut 26. Vålerenga Fotball stack upp i ett anfall och Olaug Tvedten drog till från distans. Stenhårt i stolpen.

Fram till matchminut 39 var det kvällens bästa målchans. Då gjorde Stina Blackstenius 1–0.

Lotta Ökvist slog hörnan från höger, mot förstaytan. Stina Blackstenius nådde högst av alla och nickade in ledningsmålet. Gulsvart jubel från den för dagen stora hemmaklacken.

Mer skulle komma.

I den 52:e matchminuten löpte Stina Blackstenius igenom, rundade målvakten och placerade iskallt in 2–0. Det kändes avgjort. Det var det också.

Även om matchen innehåll ytterligare tre mål.

2–1, Synne Jensen. En reducering som fick BK Häcken-tränaren Mats Gren att höja rösten.

ANNONS

3–1, Johanna Rytting Kaneryd. Ett mål som blev avgörande.

3–2, Katherine Nicole Stengel. Ytterligare en verkningslös reducering.

Matchen slutade 3–2, dubbelmötet därmed 6–3.

Champions Leagues gruppspel lottas den 13 september och inleds i början av oktober.

Mats Gren:

– Det kommer bli fyra grupper i seedningen. Vi har fortfarande en liten chans att komma i andra gruppen beroende på vilka som klarar sig och vilka som åker ur. Klart att det blir tufft motstånd, det är inget snack om det. Där har vi inte mycket att förlora. Där ska vi verkligen sälja oss dyrt. Jag tror att vi kan göra det riktigt bra.

Johanna Rytting Kaneryd:

– Det känns som att det kommer bli tufft oavsett vilka vi kommer möta, det är många bra lag ute i Europa. Men en kul utmaning!

Fakta: Så startade BK Häcken

(4–2–3–1): Jennifer Falk – Elin Rubensson (Hanna Wijk, 89), Luna Nörgaard Gevitz, Emma Kullberg, Lotta Ökvist – Julia Karlernäs (Dylan Holmes, 79), Filippa Curmark – Johanna Rytting Kaneryd (Mille Gejl, 89) , Julia Zigiotti Olme (Milica Mijatović, 62), Stine Larsen – Stina Blackstenius

Fakta: Nya Champions League

Årets upplaga av damernas Champions League spelas enligt ett nytt format. Turneringen blir mer lik herrarnas dito där ett gruppspel (med 16 lag) följs av ett slutspel. Att jämfört med det tidigare formatet där det enbart spelas slutspelsmatcher.

Årets upplaga av damernas Champions League innehåller också mycket mer prispengar. 243 miljoner kronor finns numera i potten – vilket är mer än en fyrdubbling jämfört med i fjol. Klubbarnas som tilldelas en plats i gruppspelet får minst 400 000 euro, drygt fyra miljoner kronor. Det är fem gånger mer än vad klubbarna som nådde åttondelsfinal i fjol kunde räkna in. Slutvinnaren kommer att kunna få upp till 1,4 miljoner euro, drygt 14 miljoner kronor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS