BK Häcken kan bli matematiskt klara i morgon

Han är allsvenskans hetaste spelare just nu. Patrik Wålemarks nionde mål betydde 2-2 mot Malmö FF – därmed sträckte BK Häcken ut en hjälpande hand till lagen som jagar guldet strax bakom MFF. I första hand Djurgårdens IF.

|

2-2 innebär att BK Häcken är matematiskt klara för allsvenskt spel 2022 om Degerfors tappar poäng under söndagen.

Men framför allt betyder resultatet att Djurgården kan passera Malmö FF om de besegrar IFK Norrköping borta på måndag.

I så fall leder Stockholmslaget allsvenskan med endast två omgångar kvar att spela.

Samma Djurgården som avslutar säsongen borta mot – just det – BK Häcken.

Därmed kan Hisingslaget komma att spela en ännu större roll i guldstriden än de redan gjort, trots att de själva är fast i mitten av tabellen, just nu på en åttondeplats.

Själva matchen då.

Häcken fick en tuff start på Bengt Madsen Stadion som arenan döpts om till denna lördag för att hedra den tidigare i veckan avlidne för detta Malmö FF-ordföranden.

MFF:s skyttekung Antionio Colak gjorde 1-0 efter en avancerad frisparksvariant redan i femte minuten.

Viktiga räddningar

Ledningen var länge i underkant, men Häckens keeper Peter Abrahamsson gjorde en rad svåra och viktiga räddningar första tjugo minuterna.

Men Malmö är skadedrabbade och BK Häcken började hitta mer rätt redan under andra halvan av första halvlek. Patrik Wålemark och Jasse Tuominen skapade en rad kvitteringschanser men 1-0 stod sig till halvtid.

Tränaren Per-Mathias Högmo om vad som gick snett inledningsvis:

– Malmö började bäst. Vi gjorde inte det vi bestämt: tog det lugnt med bollen, spelade oss ur pressen. Då hamnade vi i underläge, men började spela oss in i matchen i slutet av första halvlek, säger Högmo på presskonferensen.

Till andra halvlek kom BK Häcken ut med bra tryck till i löpningarna. Wålemark hittade högerbacken Godswill Ekpolo som i sin tur frispelade Alexander Jeremejeff och kvitteringen satt efter en dryg timme.

Hetast i allsvenskan

Knappt tio minuter senare var det dags igen. Först frispelade Wålemark Jeremejeff med en känslig passning. I andravågen fick Häckens 20-årige guldklimp chansen att avsluta på ett tillslag – och placerade in 2-1 tätt intill stolpen. Nionde målet och 16:e poängen av allsvenskans hetaste spelare just nu.

– Två flotta mål, men vi kunde gjort fler, konstaterar tränare Högmo.

Mot slutet ökade hemmalaget trycket inför välfyllda läktare. Tränaren Jon Dahl Tomasson bytte in Malik Abubakari som kvitterade till 2-2 drygt tio minuter från slutet.

Resultatet stod sig trots en intensiv Malmöjakt på det 3-2-mål som skulle placerade MFF i förarsätet inför avslutningen.

Nu kan i stället Djurgården sitta där redan på måndag. Men ska de ta guldet lär Stockholmslaget behöva vinna borta mot Patrik Wålemarks BK Häcken också i den sista omgången.

Häcken-tränaren Högmo var avslutningsvis inte helt nöjd med krysset trots bortaplan mot Malmö FF:

– Direkt efteråt var man lite besviken att vi inte fick med oss tre poäng. Men totalt sett är det väl okej med oavgjort. Cred till spelarna för andra halvlek. Det var fint att se att vi växte och stod upp, säger Per-Mathias Högmo.