Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Björdal: "Känner mig väldigt önskad"

IFK Göteborgs ytterjakt har nått sitt slut. Sportchef Mats Gren presenterade Henrik Björdal på måndagsförmiddagen och kort därefter gjorde norrmannen sitt första träningspass.

Henrik Björdal är nu officiellt IFK Göteborgs spelare fram till den 16 juli. Efter några turer huruvida han faktiskt var klar eller inte på måndagsförmiddagen har nu övergången offentliggjorts av både Blåvitt och Brighton. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

20-åringen landade i Göteborg på söndagen och gjorde sin första träning i Prioritet Serneke Arena på dagen efter.  

– Det känns väldigt bra. Jag är väldigt glad över att vara på plats, säger han.

LÄS OCKSÅ: Gren om nyförvärvet: "Väldigt bra koll"

"Tog en chans"

IFK Göteborg var med i matchen om Björdal redan hösten 2015 när han bestämt sig för att lämna Ålesund. Men den gången lockade Englands sydkust och Championship mer. Efter ett drygt år av utebliven speltid var situationen en annan. 

– Jag fick besked om att jag skulle komma med i a-laget så jag tog en chans. Brighton är i toppen av Championship och spelar kanske i Premier League nästa säsong. Det var den engelska fotbollen som frestade mig, säger han.

Hur ser du på att klubben har varit intresserade av dig under en längre tid?

– Jag känner mig väldigt önskad. Jörgen tror på mig och det känns viktigt när jag kommer på lån

Avtalet är ett lån utan köpoption fram till sommaren.

– Jag var inte nöjd med situationen i Brighton. Det har varit mycket upp och ner, där. Det är ganska cyniskt bransch där borta. Jag har absolut inte stängt några dörrar för en fortsättning här efter sommaren, säger han. 

Vad kände du till om IFK Göteborg innan du kom hit?

– Jag vet att det är en storklubb i Sverige med mycket intresse, många engagerade och bra tryck på hemmamatcherna.

"Vi får ett vapen till"

I och med värvningen får Jörgen Lennartsson in den offensiva pjäs han saknat under försäsongen. Björdal kan spela både som central, släpande forward och på kanterna. 

– Det var bra att han fick komma igång och köra med gänget. Vi har ytterligare en spelare som är med och konkurrerar på kanterna. Han kan användas i flera positioner och det är bra. Vi får ett vapen till i verktygslådan som kan gå in med kvalité och hjälpa oss att vinna fotbollsmatcher. Han är i en bra ålder dessutom, säger tränaren om sitt senaste tillskott. 

Hur ser du på att det är ett lån som inte sträcker sig längre än till sommaren?

– I den bästa av världar hade han haft ett fyraårskontrakt. Men vi kan inte matcha laget baserat på hur det kommer se ut i höst. Vi får matcha utifrån hur vi ska vinna mot Malmö.