Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Mattias Bjärsmyr är en av åtta svenskar som spelar i turkiska Süper Lig. Bild: Bildbyrån

Bjärsmyr tvingas spela vidare trots virusutbrottet: "Känns jättemärkligt"

Den enda av de större fotbollsligorna i Europa som inte gjort uppehåll med anledning av coronaviruset är turkiska Süper Lig.
I ligan återfinns åtta svenskar – en av dem förre IFK-kaptenen Mattias Bjärsmyr.
– Det känns jättemärkligt, säger han till Sportbladet.

Liga efter liga i Europa har bestämt sig för att skjuta upp spel och under tisdagen kom beskedet att även EM skjuts upp till nästa år.

Den enda av de större ligorna som har fortsatt att spela är den turkiska. Landet är relativt lindrigt drabbat av viruset med endast 191 konstaterade fall – att jämföra med Sveriges 1 301, enligt den senaste uppdateringen från universitetssjukhuset Johns Hopkins kartläggning av den globala spridningen av viruset.

Storstjänan bröt kontraktet

Trots att Turkiet är lindrigt drabbat jämfört med en del andra europeiska nationer, samt att matcher spelas inför tomma läktare, så har beslutet att fortsätta spela möts av kritik. Ett exempel på det kom under gårdagen då den nigerianska storstjärnan John Obi Mikel gick så långt att han bröt sitt kontrakt med klubben Trabzonspor.

”Det finns mer i livet än fotboll. Jag känner mig inte trygg och vill inte spela fotboll i dagsläget. I denna kritiska tid borde alla vara hemma med sina familjer”, skrev Mikel på Instagram.

Tycker ligan ska skjutas upp

I turskiska Süper Lig finns åtta svenskar. En av dessa är den före detta lagkaptenen i IFK Göteborg, Mattias Bjärsmyr. Även han tycker att beslutet att fortsätta spela är tveksamt.

– Det känns jättemärkligt. Vi spelar inför tomma läktare och till och med flera tränare säger öppet att rätt fokus inte finns hos spelarna. Det blir matcher utan riktig sportsligt värde, säger Bjärsmyr till Sportbladet.

Mittbacken, som är lagkamrat med landslagsmålvakten Kristoffer Nordfeldt, tycker att ligan borde agera.

– Jag tycker det hade varit logiskt om ligan i Turkiet skjutit upp matcherna, precis som i övriga Europa. Vi är människor med känslor och rädsla som många andra, säger han.

Fakta: Svenska spelare i Turkiet

* Kristoffer Nordfeldt och Mattias Bjärsmyr i Genclerbirligi.

* Jimmy Durmaz, Galatasaray.

* Leonard Zuta, Konyaspor.

* Loret Sadiku, Kasimpasa.

* Bahadir Özturk, Antalyaspor.

* Erkan Zengin och Pa Dibba, Adana Demirspor.

Källa: Fotbollstransfers

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.