Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

BESLUTET: IFK förlorar med 3-0

Disciplinnämnden dömer segern till Malmö efter skandalmatchen på Gamla Ullevi.

Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd har fattat ett beslut. Den avbrutna matchen IFK Göteborg-Malmö FF har fått ett slutresultat: 3-0 till Malmö FF.

Frank Andersson hade när GP talade med honom på torsdagsförmiddagen ännu inte nåtts av disciplinnämndens dom, som han kommenterar så här:

– Surt att förlora en fotbollsmatch på det sättet. Nu är det som det är. Då har vi sagt, nu skall vi inte rusa iväg utan fundera på om vi skall gå vidare.

 Beslutsgrunden är de omständigheter som ledde till att matchen bröts i den 77:e minuten, när ett knallskott kastades in från en läktarsektion med IFK-supportrar och landade i närheten av assisterande domaren Mathias Klasenius och Malmöspelaren Tobias Sana.Domaren Jonas Eriksson bedömde säkerhetsrisken för hög för att fortsätta spela.

Beslutet går att överklaga, i första hand till förbundets besvärsnämnd, ledd av Lars Nilsson, advokat.

– Jag skulle kunna tänka mig att vi kan överklaga beslutet, jag vet inte om vi gör det. Just nu skulle det vara roligt att fokusera på fotbollen. Det är mycket skojigare, säger Frank Andersson och fortsätter:

– Det vi har sagt är att vi skulle avvakta beslutet, analysera det och inte gå ut direkt och tala om hur vi skall göra. 

IFK Göteborg hade motsatt sig yrkandet och ville att Disciplinnämnden antingen borde fastställa resultatet till 0-0, som ställningen var när matchen bröts, alternativt att matchen skulle återupptas eller att matchen skulle ha spelats om.

Hela beslutet finns att läsa här.

Detta har hänt:

Det var när IFK Göteborg och Malmö FF möttes på Gamla Ullevi för en dryg vecka sedan som domaren Jonas Eriksson valde bryta matchen.

Anledningen var att en person i publiken kastat in ett knallskott från läktarplats.

”Bangern” landande precis vid sidlinjen där MFF-spelaren Tobias Sana och den assisterande domaren Mathias Klasenius befann sig. En chockad Tobias Sana svarade med att ta upp hörnflaggan och kasta iväg mot publiken. Klasenius blev så uppbragt att man bedömde att han inte var i skick att fortsätta döma.

Redan tidigare under matchen hade också knallskott kastats in från Malmöhåll.

IFK har i en inlaga till Disciplinnämnden genom sin ordförande Frank Andersson ifrågasatt valet att inte spela färdigt matchen efter att knallskottet smällt av. Andersson menar att fjärdedomaren kunde övertagit den assisterande domarens arbetsuppgifter.
– Det var ju lugnt just då. Det smällde en banger, annars var det lugnt. Sen förstår jag att linjemannen blev chockad och rädd. Men för mig är det konstigt att inte fjärdedomaren kunde hoppa in. Matchdelegaten gjorde ju allt för att vi skulle fortsätta, han tryckte på för det. Men domarteamet tog beslutet om att det inte gick att fortsätta, sa IFK-ordföranden Frank Andersson till GP.

Ställningen i matchen var 0-0 när domaren bröt.