Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Läsarfilm

Beslut om Neutralas uteslutning stryks av SvFF

Göteborgs Fotbollförbunds tävlingskommitté beslöt i november att utesluta klubben Neutrala från seriespel 2020 och att stoppa föreningens lag från att delta i de lokala futsalserierna.
Nu har Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd undanröjt beslutet.
– Det beror på jäv och att det inte finns stöd i reglerna för det här beslutet, säger Kerstin Elserth, ordförande i disciplinnämnden.

I en av lokalfotbollens allvarligaste händelser de senaste åren ska en domare ha skadats och hotats av flera spelare i föreningen Neutrala. Incidenten ledde till att den utsatte domaren drabbades av hjärnskakning och till att tre personer individuellt anmäldes och stängdes av från spel.

LÄS MER: Slogs blodig – här attackeras domarna

Utöver individuella straff beslutade Göteborgs Tävlingskommitté att stänga av föreningen Neutrala från spel i seriesammanhang 2020. Dessutom fick föreningen inte delta i vinterns futsalserie. En representant från föreningen, som ville vara anonym, sa i samband med höstens beslut att föreningen uppfattade sig bli felaktigt behandlade.

– Vi har lämnat en överklagan eftersom vi tycker det här är orättvist och diskriminerande. Vi upplever att vi som en förortsförening inte har samma rättigheter som andra föreningar. De tycker att vi är konstiga och jobbiga.

LÄS MER: Efter skandalmatchen – domaren drabbad av hjärnskakning

Beslutet får göras om

Föreningen har överklagat beslutet, först till Göteborgs Fotbollförbunds styrelse – som gick på tävlingskommitténs linje, och sedan till Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd.

Där fattades ett helt annat beslut.

LÄS MER: 70 procent av Göteborgs domare utsatta för hat eller hot

Nämnden har valt att undanröja besluten från både tävlingskommittén och styrelsen. Anledningen är dels jäv och dels att det inte finns grund till straffen i tävlingsbestämmelserna.

– Matchobservatören som var anmälare deltog i beslutet i tävlingskommittén, vilket han inte skulle ha gjort. Det är ett grovt formfel och ett skäl att skicka tillbaka beslutet. Dessutom finns det inte stöd i reglerna för att utesluta ett lag ur kommande serie och futsal-serie, säger Kerstin Elserth i Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd.

Nu är ett nytt beslut av Göteborgs Fotbollförbund att vänta framöver.

LÄS MER: Idrottsministern rasar mot domarvåldet i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.