Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IFK Göteborgs August Erlingmark under derbyt mot Häcken i fjol. Bild: DANIEL STILLER
IFK Göteborgs August Erlingmark under derbyt mot Häcken i fjol. Bild: DANIEL STILLER

Beskedet om allsvenskan: "Så sen spelstart som möjligt"

Exakt vad som händer med seriestarten i allsvenskan och superettan är fortfarande oklart.
Efter måndagens klubbchefsmöte meddelar dock Svensk Elitfotboll:
– Formellt sett är inget beslut taget, men sannolikheten att det blir ligastart den 4 april är väldigt låg, säger generalsekreterare Mats Enquist.

I början av april ska landets högsta fotbollsserier sparka i gång. I alla fall enligt ursprungsplanen.

Spridningen av det nya coronaviruset kan dock komma att kasta omkull allting.

Under måndagen höll Svensk Elitfoboll (Sef) ett extrainsatt videomöte med alla 32 klubbchefer i allsvenskan och superettan. Där gavs plats och tid för att framföra åsikter kring den uppkomna situationen.

Efter mötet, som i runda slängar pågick mellan 10.00 och 11.30, kommunicerade Sef ut följande på sin hemsida:

"Coronaviruset har drabbat samhället hårt, och vi vill prioritera att ta vår del av ansvaret för att motverka smittspridningen. Men, vi vill givetvis också spela allsvenskan och superettan och vi vill i första hand göra det med publik. Vi har därför tillsammans med klubbarna tittat på olika alternativ för när och hur vi kan spela årets säsong av allsvenskan och superettan samt samlat in klubbarnas åsikter runt detta. Vi har samsyn om att vi strävar efter att hitta en så sen spelstart som möjligt för att uppnå syftet att kunna spela ligorna med publik när det är möjligt med hänsyn taget till myndigheternas beslut".

Vidare gick det att läsa:

"Nästa steg blir att föra en dialog tillsammans med SvFF om alternativ kring hur vi kan genomföra säsongen på bästa sätt, men vi behöver också vänta in resultatet av UEFA:s möte imorgon (tisdag, reds anm) innan vi vet vilka beslut vi kan ta. UEFA:s beslut gällande sommarens EM-slutspel är avgörande för hur vi kan genomföra säsongen, samt givetvis också Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens beslut".

Enligt uppgifter till GP landade diskussionen under måndagens klubbchefsmöte i att troligtvis försöka skjuta upp säsongsstarten till början av juni eller juli, beroende på om EM spelas eller inte.

Något beslut har dock som sagt inte fattats.

– Formellt sett är inget beslut taget, men sannolikheten att det blir ligastart den 4 april är väldigt låg, säger Sefs generalsekreterare Mats Enquist.

– Vi har tagit ett principbeslut att spela ligorna med publik och det finns inga signaler på att regeringen kommer häva beslutet att stoppa sammankomster med över 500 deltagare innan den 4 april.

Om principbeslutet att spela ligorna med publik tillägger Enquist:

– Vi vill i första hand skjuta på det så att vi kan få en ligastart med publik. Om det inte går kan vi få spela med begränsad publik eller utan publik i värsta fall. Men det vill jag inte spekulera i. Då är vi långt fram.

Ett definitivt beslut kring seriestarten är att vänta i slutet av veckan.

– Målet är fortfarande att ta beslut i slutet av veckan kring hur vi ska göra, säger Mats Enquist och tillägger:

– Det är alltid förbundet (SvFF) som äger frågan. Här har vi samlat in klubbarnas och våra synpunkter.

Hur mycket kommer UEFA:s besked om EM påverka?

– Det kan påverka ganska mycket. Därför är det viktigt att få signalerna efter morgondagens möte innan vi tar beslut.

Om ligastarten skjuts upp, innebär det att säsongen naturligt förlängs in i november/december?

– Alla alternativ finns på bordet. Sedan väntar vi med att spekulera kring vilka det är. Det viktiga är att vi får ett ordnat underlag så att vi vet vilka faktorer vi har att ta ställning till. Inga stenar lämnas orörda nu. I det är det skönt att känna en enighet i hela Sef-kollektivet.

Har ni något ytterligare möte inplanerat?

– Det beror lite på hur snabbt beskedet kommer från Europa. Vi har full beredskap för möte onsdag eller torsdag. Då är det troligt att vi närmar oss ett beslut.

Vad gäller kommande träningsmatcher som meddelar Sef att de kommer att spelas, men utan publik.

Under söndagen konstaterade statsepidemiologen Anders Tegnell att allsvenskan, superettan och damallsvenskan med publik troligtvis kan bli verklighet först i sommar.

– Vad vi hoppas på egentligen är att det ska gå till sommaren för då finns goda chanser att det ska lugna ner sig. Blir det en varm andra halvan av april och maj, då kan det vara möjligt (i maj). Men blir det kallt och ruggigt är det kört även in i maj kan jag tänka mig, sa Anders Tegnell till Sportbladet.

LÄS MER: Statsepidemiologen: Då kan allsvenskan med publik starta

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.