Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

BESKEDET: Häcken släpper inga spelare till OS

Häcken kommer inte släppa några spelare till OS. Segern i Svenska cupen blev avgörande för beslutet. – Att vi spelar i Europa gav oss mandat att säga nej, säger klubbens sportchef Sonny Karlsson.

Den 5 augusti spelar Sverige mot Colombia på Arena Amazônia i Manaus. Men frågan är vilka spelare förbundskapten Håkan Ericson får med sig till Brasilien? Den 15 juni ska en bruttotrupp på 35 spelare presenteras men turneringen ligger inte på officiella Fifa-datum vilket gör att klubbarna kan vägra att släppa sina spelare. Vilket är precis vad Häcken har beslutat sig för. 

– Det är ju våra ordinarie spelare som är aktuella och vi vill inte bli av med våra bästa spelare. Vi har tagit ett klubbeslut och såhär är det. Det är vi som betalar lönen, säger klubbens sportchef Sonny Karlsson. 

Häcken får sällskap av AIK i sitt beslut att inte släppa några spelare till OS. När GP ringer runt till de allsvenska klubbarna och frågar om de kommer låta sina spelare delta svarar merparten av lagen att de inte fattat ett beslut. För Häcken var cuptiteln, och därmed Europa League-deltagandet, en viktig del i beslutet. 

– När vi gick till Europa kände vi att vi fick mandat att säga nej. Det blev avgörande. Vi kommer spela dubbla matcher och vi behöver våra spelare här, säger Sonny Karlsson.

Benfica och FC Köpenhamn, med högaktuella Victor Nilsson Lindelöf respektive Ludwig Augustinsson i laget, har valt att inte släppa några spelare. När klubbarna på kontinenten tagit det beslutet menar Sonny Karlsson att även Häcken kan med att göra detsamma. 

– Alla förstår att de europeiska klubbarna inte kan släppa sina spelare för att de betalar så mycket. Vi tycker att vi också ska ha den respekten. Men det är en känslig fråga. När de europeiska klubbarna tackar nej kunde vi ha fått med två-tre spelare, säger han.

Samuel Gustafson och Simon Sandberg är Häcken-produkterna som står närmast en plats på Håkan Ericsons lista. Men ingen av dem kommer alltså att få åka till Brasilien i sommar. Sonny Karlsson har meddelat förbundskapten Ericson om klubbens beslut. 

– Jag har haft separata samtal med dem. Det var ett svårt beslut för oss och vi har våndats över detta. Men vi är arbetsgivare och OS ligger inte på Fifa-datum, säger Sonny Karlsson, som inte har mycket till övers för OS-fotbollen generellt.

– Min åsikt är att OS i fotboll är en låtsasgrej. I alla andra grenar är de bästa med men i fotbollen så får man ha med tre överåriga bara för det ska bli viss stjärnstatus. Det är en hittepå-turnering, säger han.