Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Bernhardsson om klubbvalet efter Öis-succén: ”Var självklart”

En knäoperation stoppar honom från premiären mot IFK Göteborg, men Alexander Bernhardsson ser ändå framemot sin första allsvenska säsongen med drömmen att återupprepa succén i Öis.
– Man blev lite fundersam på försäsongen när man insåg att “det här klarar man ju av”, säger Bernhardsson.

Vid den här tiden för tre år sedan spelade Alexander Bernhardsson fotboll i Jonsereds IF i division 3. Sedan dess har det gått fort för den Partillefostrade yttern. Nu går han i väntans tider på att få göra sin allsvenska debut för Elfsborg, klubben som han signerade ett femårigt kontrakt med efter att ha varit ett av superettans utropstecken i Örgryte IS den gångna säsongen.

Den kommer däremot inte komma mot IFK Göteborg. Alexander Bernhardsson har haft ett strulande knä och under våren togs beslutet att ett ingrepp skulle göras.

– Det är tre veckor sedan jag gjorde operationen så jag är inne i en rehab-fas nu. Det var ingen stor grej, men det har gjort lite ont så de fick gå in litegrann där. Men jag börjar komma in i det mer och mer nu så det är riktigt skönt. Det är svårt att säga exakt när jag kan spela, men vi har stegrat ganska rejält på slutet, säger Alexander Bernhardsson.

Var det givet att genomföra operationen?

– Ja, det var det väl. Det var ganska solklart att göra. Det var en stund till match och eftersom jag hade haft lite ont under försäsongen kändes det bäst att bara göra det så att man kan fokusera på resten av säsongen sen.

Det var från division 2 till superettan han gick till förra året. Ett stort steg att ta, men det visade Alexander Bernhardsson ingen respekt för när allvaret väl började. 21-åringen tog snabbt en plats i Örgrytes startelva och skulle sedan bli en av de mest tongivande spelarna i laget.

Blev han till och med han själv förvånad över att det gick så snabbt att slå sig in?

Jo, lite faktiskt.

– Man kom från division 2 och det kändes som att det var kul att få känna på den nivån i superettan och det skulle bli kul att se om man kunde ta en plats. Man kom inte in med förväntningarna om att bara ta en plats utan man var ödmjuk och ville lära sig, säger Bernhardsson.

När kände du att du hade nivån?

– Man blev lite ställd och fundersam när man kände att ”det här klarar man ju av”. Tempot var visserligen skillnad, men jag kände att jag löser det och det kände jag redan på försäsongen. Sedan handlar det om att hänga med i huvudet och att våga också. Det är inte alltid så lätt när man kommer underifrån att kliva in och ta för sig, säger 21-åringen.

Nu ska superettanspelaren anpassa sig till allsvenskan och om han kommer presentera sig lika snabbt på nästa nivå återstår att se, men hans ”mindset” kommer vara detsamma. Det handlar om ödmjukhet och att lära sig så mycket som möjligt.

Att resan görs i Elfsborg var utifrån sett ingen självklarhet efter succén i superettan. Det fanns intresse från fler håll än bara Borås och av klubbarna som fick upp ögonen för Alexander Bernhardsson var inte minst IFK Göteborg en av dem.

”Bara klickade”

Men när Elfsborg erbjöd ett kontrakt över fem säsonger och sin tänkta plan för honom var det inte mycket att fundera över.

– Det var självklart. Det var såklart smickrande när jag fick veta att det fanns allsvenskt intresse. Men det var viktigt för mig att hamna i en bra klubb där jag kan utvecklas för det är det jag vill göra. Det ska passa bra in och vi ska tycka samma sak. Med Elfsborg kändes det bara klockrent direkt. Sedan är det klart att när jag kom till Öis så trodde jag ju inte att jag skulle hamna i Elfsborg året efter, men det kändes bara så bra när jag pratade med dem, säger Bernhardsson och fortsätter:

– Det kändes redan första samtalet. Jag bara klickade med dem och vi ville samma saker så jag bara nappade direkt. Det kändes bra i första stunden.

Trots att det bara blev en säsong i superettan och Örgryte IS har klubben ändå hunnit få en speciell plats i hjärtat hos Alexander Bernhardsson.

– Nu brinner man för Öis när man har spelat där. Öis utvecklade mig så pass mycket att jag får vara i Elfsborg nu och vill man bara hjälpa Elfsborg så mycket som man kan. Man vill ge tillbaka till de klubbar som hjälpt en på vägen, säger Alexander Bernhardsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.