Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Marcus Berg. Bild: ANDREAS L ERIKSSON

Berg slutar i Blågult efter EM

Marcus Berg avslutar sin landslagskarriär efter ett (eventuellt) svenskt EM-spel sommaren 2020. Det har han nu själv meddelat.
– Ja så är det. Nu släpper jag bomben, säger landslagsstjärnan till Fotbollskanalen.

Den 6 februari 2008 debuterade en 21-årig Marcus Berg i A-landslaget, i en träningsmatch mot Turkiet. Då hade stjärnan nyligen lämnat IFK Göteborg för sitt första utlandsäventyr i Groningen.

Nu, knappt tolv år senare, och med rykten om en annalkande hemflytt till Sverige, kommer beskedet att han snart gjort sin sista landskamp:

– Nu släpper jag bomben här. Jag har ju inte ens pratat med frugan än. Men jo, så är det. Det kan jag säga, säger han till Fotbollskanalen.

"Har stöttat mig otroligt bra"

Han berättar att han vill lägga mer fokus på sitt klubblag och sin familj – inte minst sin fru.

– Hon har stöttat mig otroligt bra. Hon är ju hemma nu med tre barn. Man får lite dåligt samvete. Samtidigt vet hon att jag lever min dröm och det är klart att det betyder mycket för både henne och barnen att jag är med här (i landslaget) också, säger han till sajten.

Marcus Berg har hunnit med 20 mål på 75 A-landskamper sedan den där debuten 2008. Under Janne Andersson (från sommaren 2016) har Berg växt fram som en given startspelare på topp – och även om 33-åringen fått utstå en del kritik och hån för sitt bristande målskytte har förbundskaptenen alltid försvarat Berg med emfas.

Ett eventuellt EM-slutspel kommande sommar blir alltså Bergs sista blågula matcher.

Fotbollskanalen: Känner du en annan drivkraft nu då, kring att nå det där sista mästerskapet?

– Ja, det är klart. Man vill inte avsluta med att åka ut i ett kval. Nu är vi så pass nära, jag ska inte ta ut något i förskott, och jag tror 100 procent på att vi kommer gå till EM.

Ryktats till IFK Göteborg

Bland de prestationer som stuckit ut allra mest finns VM-kvalmatchen hemma mot Luxemburg 2017. Markus Bergs fyra mål i Sveriges 8–0-seger lade grunden för playoff-mötet med Italien, som i sin tur ledde till VM-festen 2018.

Anfallarens avtal med sin nuvarande klubb, ryska Krasnodar, går ut till sommaren. Mycket talar för att utlandskarriären och landslagskarriären således kan sluta samtidigt.

Efter det utesluter inte Berg att det kan bli en återkomst till IFK Göteborg.

– Jag har alltid sagt att jag gärna spelar i IFK igen, säger han till TT.

Berg är ett drömnamn för många Blåvitt-fans – och att stjärnan nyligen har investerat i en lyxvilla i Göteborg har knappast dämpat de röster som viskar om en comeback i IFK.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.