Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Berg om trycket utifrån: "Jag känner pressen"

Marcus Berg är en av 15 mästerskapsdebutanter för det blågula landslaget. Trots att han har varit med i en evighet.… – Jag har inte så många landskamper som jag borde ha, säger han.

Han slog igenom med dunder och brak under U21-EM 2009 på hemmaplan. Vann skytteligan överlägset med sina sju mål. Trots det gör Marcus Berg nu mästerskapsdebut i A-landslaget. Men han känner sig inte som någon debutant.
– Nej, det kan jag inte säga. Jag har varit med ganska länge, även om jag inte har så många landskamper som jag borde ha. Haha! Nej, det tycker jag inte. Vi är ett skönt gäng. Det är mitt första stora mästerskap med A-landslaget, men det är inget jag har tänkt på så.

Hur är formen?
– Den känns bra, det har varit bra träningar här i Frankrike, även i Båstad och Stockholm. Det känns bra och det är dags att dra igång det här nu.

Din landslagskarriär, mycket upp och ner?
– Det stämmer. Jag gjorde ju debut 2008 och det är ganska längesen. Sen har jag varit in och ut ur landslaget. Nu på slutet har jag dock varit med och haft en annan känsla vilket personligen ger en helt annan trygghet. Det har stämt bra i klubblaget det sista också.

Tänkte du någon gång att din chans var förbi i landslaget?
– Vi har haft bra anfallare ute i Europa som gjort det bra i landslaget. Jag tänkte mer att det var upp till mig själv. Efter 2009 var det en stor hype men det gick ganska snabbt utför i Hamburg. Men jag tänkte aldrig att min chans var förbi. Jag har fortsatt kriga och det är därför jag är här nu.

Erik Hamrén har ganska tydligt gjort klart att i hans bok är Marcus Berg före John Guidetti rangordningen. Ett uttalande som fick stor uppmärksamhet och får ses som ganska ovanligt.
– Han kanske sa det för att bygga upp en känsla för de som ska starta. Det blir skillnad när man känner tryggheten mer. Förmodligen startar man ju och det vill alla höra, säger Berg.

För Marcus Berg är det en lite udda sits. Efter U21-EM blev John Guidetti fansens stora favorit och många skriker efter hans intåg i landslaget.
– Jag vet hur det fungerar. Om folk gillar han mer eller mindre är oväsentligt. Det är bara att köra på. Jag hoppas ju på att jag är nummer ett hos Erik för det är ju han som bestämmer.

Känner du pressen?
– Klart man känner den, jag måste leverera. Men jag kan inte gå runt och tänka att om jag gör det mindre bra så kommer nästa in. Det är upp till Erik om man är bra nog eller inte. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.