Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Berg klar för ny klubb – så mycket får Blåvitt

Marcus Berg lämnar Panathinaikos för Al Ain – en övergång som ger IFK Göteborg en extra slant i kassan. – Ett välkommet tillskott, säger Blåvitts kassör Jakob Andreasson till GP.

Efter tre målrika säsonger i Aten lämnar Marcus Berg Panathinaikos. Ny klubbadress blir Al Ain från Förenade Arabemiraten. 

Al Ain bekräfter att övergången är klar på sin twitter.

"Vi har nått ett officiellt avtal med svenske landslagsanfallaren Marcus Berg, skyttekung i den grekiska ligan, på ett tvåårskontrakt”, skriver klubben.

Övergångskostnaden landar enligt Sportbladet på 30 miljoner kronor – samma summa som Berg får per säsong. 

Kontraktet gör honom till en av Sveriges bäst betalda spelare. Marcus Berg får dessutom motsvarande 4,5 miljoner kronor i egen ficka av övergångssumman.
– Pengarna underlättar, men var inte avgörande. Lika viktigt var att sportsligt komma till ett lag som i Asien jämförs med Barça och Real Madrid, säger 30-åringen till Sportbladet.

– Al Ain har varit väldigt intresserade och det är en riktigt stor klubb. Nu när jag sett deras nya stadion, träningsanläggningen och träffat de som jobbar i klubben så känns det väldigt bra. Det enda som kan bli jobbigt är värmen.

Han upplever att pressen att prestera finns där.
– Det är väldigt häftigt att få vara med om deras satsning. De har en ekonomi som gör att de kan ta in väldigt bra spelare. Det betyder också något att de vill ha in mig. Det kommer bli en press på mig att prestera.

Även Blåvitt får betalt

Och det är inte bara Berg som jublar över flytten. Även IFK Göteborg gynnas av att övergången för Torsby-sonen är i hamn. 

Om uppgifterna om transfersumman stämmer får IFK Göteborg cirka 650 000 kronor i solidaritetsersättning. Även Bergs moderklubb, Torsby IF, och Groningen, som han lämnade IFK Göteborg för, får ta del av ersättningen.

– Det är naturligtvis jättetrevligt att vi har ett sådant här system, där klubbarna som en gång i tiden har utbildat spelarna får ta del av fem procent av övergångssumman, säger Blåvitts kassör Jakob Andreasson. 

Han fortsätter:

– Alla pengar som vi inte har budgeterat med är så klart välkomna tillskott. 

LÄS OCKSÅ: Så mycket får Blåvitt för "Ludde": "Betyder jättemycket"

Fler extraintäkter är dessutom att vänta. Niklas Bärkroth, som nyligen lämnade IFK Norrköping för spel i polska Lech Poznan, är också en affär där Blåvitt har rätt till en viss solidaritetsersättning. Samma gäller för Ludwig Augustinssons övergång från FC Köpenhamn till Werder Bremen. Där har Blåvitt även en vidareförsäljningsklausul, som enligt uppgifter väntas ge cirka fem miljoner. 

I sommar kan även andra tidigare IFK-spelare som Sam Larsson, Pontus Wernbloom, Jakob Johansson och Haitam Aleesami flytta till nya klubbar. 

– Där har vi rätt till solidaritetsersättning för samtliga utom Haitam. Övriga spelade i klubben någon gång innan de fyllde 23. Exakt hur mycket det är på varje kan jag dock inte svara här och nu. 

När det gäller Aleesami och Larsson finns det också vidareförsäljningsklausuler. 
– Det är klart att det kan bli lite pengar, men det är inget vi räknar med eller funderar över förrän en eventuell övergång är klar. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.