Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Berg i superform inför kvalet

18 mål på 24 ligamatcher! Marcus Berg är bättre än någonsin tidigare. – Det har rullat på bra, säger han lite blygsamt inför den viktiga VM-kvalmatchen mot Vitryssland.

Marcus Berg har hela sin karriär varit med i startelvorna runt om i Europa med i huvudsak ett enda uppdrag:
Att göra mål.
Faktum är att 30-åringen från Torsby aldrig har varit hetare än nu. Han öste förvisso in mål både i IFK Göteborg och i Groningen en gång i tiden, men fina snittet på 0,75 mål per match – som han har för sitt Panathinaikos grekiska ligan i år – är personbästa.
Formen är rent fantastisk vilket nio mål på sex senaste matcherna skvallrar om. Och totalt under säsongen har Marcus Berg nätat 26 gånger för Panathinaikos – exakt lika många mål som en viss Zlatan Ibrahimovic har mäktat med för Manchester United.
– Vi har spelat riktigt bra efter nyår då vi fick in lite nya spelare. Vi har en bra uppsättning offensiva spelare nu och det är många som kan göra mål. Vi har kört på med offensiv fotboll och det har betalat sig, säger han.

En annan viktig orsak är att Panathinaikos gjorde fiasko i kvalet till Europa League i somras – och har därför kunnat fokusera enbart på ligaspelet. 
– Med färre matcher hinner man återhämta sig både fysiskt och mentalt på ett bra sätt, säger Marcus Berg, och fortsätter:
– I den form jag har nu och med de målsättningar jag har så vill jag vinna något med Panathinaikos. Champions League är också något som jag vill spela i och förhoppningsvis får jag göra det med Panathinaikos.

Berg förlängde nyligen kontraktet med grekiska klubben fram till sommaren 2019. Han tackade nej till anbud från Asien och USA, och en återgång till IFK Göteborg har aldrig varit aktuell. 
Med stor sannolikhet kommer Marcus Berg att bilda anfallspar med Ola Toivonen i dagens viktiga VM-kvalmatch mot Vitryssland. 30-åringarna från Värmland känner varandra sedan länge; de spelade tillsammans redan som tonåringar i distriktslaget. Marcus Berg pratar om hur kemin stämmer mellan dem:
– Det är något man bara har med vissa – vi kan varandra utan och innan. Han gillar att hålla i bollen och är väldigt bra på det. Då kan jag ligga och fiska och gå på djupet, vilket passar mig perfekt.

Om Marcus Berg sprudlar av form och självförtroende går inte samma sak att säga om förre Öis-anfallaren Ola Toivonen. Efter en fin höst har han varit petad i Toulouse. Svensken har inte startat en enda match sedan 21 december. Ansedda franska tidningen L'Équipe har skrivit om attitydproblem och att Ola Toivonen har ”arrogans som en stor spelare, men han är inte en sådan” som förklaring till att han hålls utanför startelvan.