Göteborgs Taylor Leach utgick skadad mot Kristianstad.
Göteborgs Taylor Leach utgick skadad mot Kristianstad. Bild: NICKLAS ELMRIN

Behöver bedövningsspruta för att spela

På lördagen spelar Göteborg FC en viktig bortamatch i damallsvenskan mot Piteå. Det kan ske utan den amerikanska mittbacken Taylor Leach. Allt hänger på en spruta i foten.

ANNONS

Det var i hemmamatchen mot Kristianstad 18 augusti som mittbacken landade snett och fick bryta matchen. Sedan dess har Taylor Leach inte kunnat träna för fullt. Hon stod över matchen efter och får sedan dess en bedövningsspruta efter uppvärmningen på matchdagarna för att döva smärtan. Sprutan verkar i 100 minuter, vilket räcker för en fotbollsmatch.

Matilda Lundblad är läkare i Göteborg FC. Hon berättar att Taylor Leach har behövt ta en bedövningsspruta för att kunna spela vid några tillfällen, men också att hon har spelat utan injektion.

I dam- och herrallsvenskan är hemmalagets läkare matchläkare. Det är med dem bortalagets läkare kommunicerar både inför och efter match.

ANNONS

"Fick inte hjälp av Djurgården"

I den senaste bortamatchen mot Djurgården fick Taylor Leach och Göteborg FC dock inte den hjälp de önskat. I matchminut 28 tvingades Leach utgå och ersättas av Emma Pennsäter.

– Jag minns inte hur det var då och vilket skäl som låg bakom. Det beror helt vilken kontakt man har med den aktuella klubben, säger läkaren Matilda Lundblad.

Marcus Lantz hoppas att Piteå, som också kämpar för att nå andraplatsen i serien, ska vara behjälpliga på lördag.

– Vi har haft kontakt med Piteås läkare. Så får vi se. Vi fick inte hjälp av Djurgården. De ville inte sätta sprutan, så då gick hon av, säger han.

Vad händer om hon inte får sprutan, finns det en annan lösning?

– Nej, Taylor löser inte det utan spruta. Samtidigt vet hon att det är tre matcher kvar, sedan flyttar hon förmodligen hem till USA.

Taylor Leach anslöt till Göteborg FC från Östersund sommaren 2017. Sedan dess har hon varit ordinarie i mittförsvaret och imponerat stort.

"Hon har planer hemma"

Efter säsongen går hennes kontrakt ut med GFC – då blir det av allt att döma en flytt hem till USA.

– Vi har pratat med henne. Hon har planer hemma. Hon har jobb som fotbollstränare som väntar på henne. Jag kan inte det helt. Men det är en jättechans för henne, säger Marcus Lantz som är tränare för Göteborg FC.

ANNONS

Frågan är hur klubben ersätter den ordinarie mittbacken.

– Vi kollar på det. Vi behöver få in tre-fyra spelare. Hon är inte ensam att lämna. De som inte har spelat så mycket går förmodligen också vidare, säger han.

Tre omgångar återstår av damallsvenskan. Göteborg är tvåa i tabellen, åtta poäng bakom Rosengård. Tappar Göteborg poäng mot Piteå hamnar vinner Rosengård guldet. Klarar GFC att hålla liv i guldkampen har Malmöklubben saken i egna händer på söndagen: vinst mot Linköping på söndagen innebär att seriesegern och SM-guldet är klart

ANNONS