Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

"Behöver komma upp i minst samma nivå"

IFK Göteborg tog en meriterande seger i rivalmötet mot AIK. Nu väntar ett av seriens målgladaste lag Elfsborg när lagen drabbar samman i väst-derbyt. – Det gäller att utnyttja de möjligheter som erbjuds, säger Blåvitts tränare Alf Westerberg.

Sedan Alf Westerberg och Torbjörn Nilsson tog över huvudansvaret för IFK Göteborg har laget lyckats vända den negativa trenden. Sju poäng på fyra matcher är en klar förbättring om man jämför med hur det såg ut på vårsäsongen. Enligt Alf Westerberg är det dock inte några stora taktiska förändringar som genomförts.

– Vad det har handlat om är att i de matcherna som varit lyckosamma har vi haft en väldigt hög energinivå och en väldigt bra närvaro i matcherna. Det är liksom inget magiskt som vi har satt in i det här i övrigt. Det kommer ner till det och att vi liksom har grunder som spelarna är trygga med och kan förlita sig på, säger Westerberg och fortsätter:

– Men alltså det här med effekter och så är en absolut färskvara. Det är liksom inte värt så mycket imorgon utan det handlar om att komma upp på hästen varje gång. Jag skulle säga att taktiskt förberedda är på precis samma sätt som vi har varit tidigare, det är inga större konstigheter.

"Det krävs att vi gör arbetet"

Stärkta från segern i rivalmötet mot AIK åker nu Blåvitt de dryga sex milen inåt i landet för ett mittenmöte mot Elfsborg.

– Det krävs att vi gör arbetet återigen. Vi fick med en riktigt fin seger och insats mot AIK i torsdags men det gör sig inte själv. Jag tror vi behöver komma upp i minst samma nivå imorgon (läs idag) om vi ska få med en seger från Borås.

"Elfsborg kommer ha ett visst bollinnehav"

Elfsborg är ett av de målgladaste lagen i Allsvenskan. Bara Malmö FF har gjort mer mål den här säsongen. Elfsborg har också, efter en svag säsongsinledning, spelat in betydligt mer poäng den senare delen av säsongen.

– De vill fram och har många offensiva spelpunkter. Så man får nog inse att Elfsborg kommer ha ett visst bollinnehav. Samtidigt är det viktigt att vi inte blir passiva inför detta. Vi måste vara aggressiva och självklart också själva kunna driva vårt spel och ha ett innehav. Det gäller att utnyttja de möjligheter som erbjuds.

Nordström upp på mittfältet

IFK Göteborg kommer göra en del ändringar i laget jämfört med AIK-matchen. Sebastian Eriksson är avstängd och missar matchen. Vänsterbacken Billy Nordström, som har varit utanför startelvan de två senaste matcherna, ser ut att ta klivet in i startelvan. Dock inte som vänsterback utan som högermittfältare. Under gårdagen tog Nordström platsen till höger när laget hade matchförberedande träning.

– Vi har använt honom och prioriterat hans vänsterbacks-spel naturligtvis. Men han har sedan tidigare mycket tid som mittfältare också. Det är definitivt en möjlighet, säger Alf Westerberg. 

Tar Nordström plats till höger innebär det att Mix Diskerud flyttar in i mitten tillsammans med Vajebah Sakor. August Erlingmark är också tillbaka i matchtruppen efter sjukdom men väntas starta på bänken.