Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Barnen vet om de har vunnit eller förlorat"

Svenska fotbollförbundet har sedan årsskiftet bestämt att inga cup- och seriesegrare längre ska få utses för barn under 13 år i Sverige. Det beslutet har fått bröderna Thomas och Andreas Ravelli att ilskna till. – Barnen vet ändå själva om de har vunnit eller förlorat, säger Thomas Ravelli till Kristianstadsbladet.

Hur mycket lek och hur mycket allvar det ska vara i barn- och ungdomsidrotten är ett ständigt hett diskussionsämne. Från och med i år beslutade Svenska fotbollförbundet att inga cup- eller seriesegrare ska få utses för barn under 13 år i Sverige. Beslutet har välkomnats av många men det finns också flera som ställer sig kritiska till förändringen.

Andreas och Thomas Ravelli, båda med flera landskamper för Sverige på meritlistan, är två fotbollshjältar som tycker att bestämmelsen är helt fel. Tvillingbröderna är för tillfället på plats i Åhus i Skåne som ledare för varsitt lag under Åhus Beachfotboll. Och i samband med turneringen, där Thomas Ravellis lag, "FC Hulken", besegrade Andreas Ravellis "De röda djävlarna" pratade bröderna om tävlingsinstinkt och vikten av att vinna. 

– Vi har utmanat varandra i det mesta. Som komplement till all styrd träning har vi hållit på mycket med spontanidrott, det har varit viktigt för oss. Jag blir alltid arg om jag får stryk, säger Thomas Ravelli till Kristianstadsbladet.

"All idrott handlar om att vinna" 

Och just vikten av att vinna menar tvillingarna är av stor betydelse. Därför ställer de sig frågande till fotbollförbundets beslut. 

– Jag är väldigt tveksam till det, all idrott handlar om att vinna. När man torskar är det bara att knyta näven och komma igen, det är det som alltid har drivit mig. Barnen vet ändå själva om de har vunnit eller förlorat. Det är det som är skönheten och det otäcka med idrotten, säger Thomas Ravelli.

Andreas Ravelli menar att små fotbollscuper tappar i attraktionsvärde på grund av beslutet, något han tycker är ytterst beklagligt. 

– Som små spermier kom både jag och Thomas på första plats när vi nådde ägget. Annars är det oftast så att en vinner och en förlorar, sånt är livet, säger Andreas till tidningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.