Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Banusic har pratat klart om Sundhage

Tiden utanför fotbollslandslaget har hon pratat färdigt om. Marija Banusic är tillbaka, och på tisdag talar allt för att hon spelar från start i VM-kvalet mot Kroatien, en match som är speciell på flera sätt.

Solen lyste, fotbollsskorna klafsade. De senaste dagarnas regn gjorde träningsplanens gräs tungsprunget när landslaget på söndagen avslutade sin VM-kvaluppladdning i Rovinj, på den kroatiska delen av halvön Istrien.

Med två dagar kvar till matchen mot Kroatien var det inte helt lätt att se hur nya förbundskaptenen Peter Gerhardsson har tänkt ställa upp laget.

Anfallsduon klar?

Men en sak tycks vara tydlig: anfallsparet lär bli Stina Blackstenius och Marija Banusic.

- Det vore fantastiskt kul. Det är roligt att spela med Stina. Hon är väldigt tydlig i sina löpningar och jag tycker att vi har fått igång vår relation och har hittat tajmningen i vårt samarbete, säger Marija Banusic.

För Linköpingsstjärnan Banusic – 11 mål på 15 allsvenska matcher i år – är det speciellt på flera sätt. Båda hennes föräldrar invandrade till Sverige från forna Jugoslavien, och flera släktingar bor just i Varazdin i östra Kroatien, där tisdagens match spelas.

- Ja, det är roligt. Jag har släktingar lite överallt här i Kroatien och Bosnien. Det känns bra. Jag ska spela fotboll, som är det bästa jag vet, och jag har stöd från båda sidorna. Det är väl det optimala egentligen.

Dessutom är Marija Banusic tillbaka i blågult ställ efter lång frånvaro.

Mycket av snacket inför landslagssamlingen har handlat om hennes tid utanför landslaget. Anfallaren, som fyllde 22 på söndagen, har stått utanför landslaget i två och ett halvt år, och i en intervju med Dagens Nyheter häromveckan sade hon att hon "aldrig fick en ärlig chans" av förra förbundskaptenen Pia Sundhage, som ville kunna använda Banusic som mittfältare.

Men den tiden vill Marija Banusic inte längre lägga något fokus på. I stället ser hon med stor förväntan fram emot en ny landslagskarriär.

- Jag har sagt vad jag behöver säga, jag har lagt det bakom mig och det finns ingenting mer att säga. Nu känner jag redan förväntan och glädje. Jag är väldigt glad över att få vara här och hoppas att få stanna här. Och jag ska jobba för det.

Väldigt förväntansfull

Peter Gerhardsson har kallat henne för den "kanske bästa målskytten av alla". På tisdag är det upp till bevis för Banusic, men en sak står tydligt klar: hon trivs i det nya svenska landslaget.

- Det är väldigt positiva tankar, det har känts bra på träningarna. Jag är väldigt förväntansfull. Jag ska bara göra så bra ifrån mig som möjligt, och anpassa mig efter den här spelidén som vi har här.

Rovinj, TT:s utsände