Balkander: "Tid för medlemmar att föreslå förnyelse"

Det är årsmötestid och tid för förändring, tid för medlemmar att säga sitt, föreslå förnyelse och utnyttja sin demokratiska rösträtt.

ANNONS
|

Det som för en vecka sedan framstod som ett antal tämligen stillsamma årsmöten har efter en intensiv nyhetsvecka utvecklats till något annat.

I Öis fick styrelseledamoten, storsponsorn och ägaren av Öisgården, Matz Thorsson lämna sitt uppdrag i förtid. Det är i skrivande stund viktigt att betona att Thorsson, som rasistanklagats, inte är dömd för något, men Öis gjorde i samförstånd med Thorsson ändå bedömningen att föreningen mår bäst av denna lösning.

Jag förstår hur Öis-ledningen med Joacim Nordh i spetsen tänker, men anser också att de via sitt agerande indirekt skuldbelägger Matz Thorsson.

Reaktionerna från medlemmarna har varit blandade. Många har kraftfullt tagit avstånd från styrelsens beslut, andra anser att alternativ saknats.

ANNONS

Det har varit ett händelserikt år på Öisgården. Många har känt sig illa behandlade. Janne Carlsson försvann ut, Pierre Edström står i tur och Kalle Corneliusson kandiderar inte till en fortsättning som sportsligt ansvarig i styrelsen. Och nu Thorsson. Allt under Joacim Nordhs första år vid rodret. Det kan ses som en upprensning, ett försök att via handling visa styrka.

Jag tycker att det doftar avsaknad av självförtroende, bristfällig stöttning och knapphändig kommunikation. Här har Öis en resa att göra, parallellt med försöket att nå allsvensk klass på det sportsliga planet.

I Blåvitt har sittande ordföranden Frank Andersson hanterat ett Mona Sahlin-liknande och felaktigt arbetsgivarintyg till tidigare Gunnilse- och partikamrat med öppna kort och snabb reträtt. Det är ofta ett smart drag, men påverkar inte bilden av att ett fel har begåtts. Medvetet eller omedvetet, är frågan.

Parallellt och av stor vikt för IFK Göteborg och dess medlemmar jäser frågan om hur agentkostnaderna kunnat öka från fem till 13 miljoner kronor på ett år. Och hur det kommer sig att ingen verkar vilja komma till IFK. Sportchefen Mats Gren har fått klartecken från styrelsen för rekrytering av två nya spelare. Återstår ”bara” ett klartecken från spelarna själva.

Det finns alltid minst två sidor av varje mynt. Samtidigt som biljettförsäljningen till allsvenska premiären mot Malmö FF på Ullevi 1 april närmar sig lapp på luckan, är årskortstakten lägre än tidigare. Det är en indikation på att de som i fjol köpte säsongskort i år tvekar, vilket i sin tur är en indikation på cirka 3 000 fjolårsköpare inte tyckte att innehållet motsvarade priset, alternativt väntar till sista veckorna med att slå till.

ANNONS

Om det beror på missnöje med kvalitet och underhållningsvärde 2016 eller insatser och värvningar 2017 är svårt att ha en bestämd uppfattning kring. Helt klart är att IFK Göteborg skriker efter förstärkningar. Det håller både spelare, ledare och personal med om.

ANNONS