Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Foto: Bildbyrån

Balkander: Senast jag kollade var fotboll en lagsport

För att förstå vad som händer i IFK Göteborg just nu måste man ha en utvecklad kunskap om medial dramaturgi. Och att alla, oavsett om du är tränare, spelare, sportchef eller ordförande, står sig själv närmast. Alla vill vara kvar. Det kommer inte ske.

Och är inte farligt heller. Kom ihåg att vi talar om en förening. Om en förenings pengar, om en styrelses ansvar, om en tränares förmåga att utveckla ett spel, om spelares kompetens i relation till ersättning.

Det är om det vi skriver.

Inte om liv eller död.

Först. Miljonerna är 2018 färre än tidigare och för få för att ge de bäst betalda spelarna vad de vill ha, om det skall förlängas avtal. Att spelarna är så många gör att de kan agera i grupp, anonymt och i riktning sportchefen. Efter att supportrarna mot Häcken önskade tränarens avgång är det nu sportchefen som skall bort. Det svänger alltså snabbt.

Second. Styrelsen har ansvar för föreningens ekonomi, en ekonomi som inte gått ihop de senaste åren. Därför kapas kostnader och varje bortplockad tjänst, som klubbdirektören, försäljningschefen eller marknadskoordinatorns, blir en framgång i bokföringen. Konsekvensen blir att färre gör mer och att sportchefen, som vikarierar som klubbdirektör, inte hinner med sina ordinarie arbetsuppgifter. Det är inte bra och går ut över den sportsliga verksamheten, som bland annat handlar om kommunikation och närvaro.

Jag vet att anställda i IFK Göteborg just nu mår pyton. Och att det finns olika syn på om tränaren skall få förlängt eller bytas ut. Det leder i sin tur till osäkerhet bland spelare och övriga ledare varför jag återvänder till mitt ursprungsförslag.

Förläng med Jörgen Lennartsson.

Förläng med Sören Rieks.

Plocka bort klubbdirektörstiteln på Mats Gren och låt honom fokusera på sporten.

Sparka ingen.

Och förläng de kontrakt ni efter ovan föreslagna åtgärder bedömer er att ha råd med.

Tala klartext. Prata med och inte om varandra.

Gör det ni är bra på.

Kämpa.

Vinn en match.

Ge sportchefen en budget.

Låt August Erlingmark spela lite till. Fortsätt utveckla era talanger.

Och anställ en klubbchef. Inse att det behövs.

Jag har inget emot någon i den nuvarande spelartruppen, tycker att det är bra grabbar allihop, duktiga spelare, äregiriga spelare, spelare som vet sitt värde – men som kanske inte kan få den lön de vill ha i IFK Göteborg.

Det är inget konstigt, inte farligt. Det är fotboll. Och det är styrelsen som bestämmer, de som har det yttersta ansvaret.

De som i dag verkar i föreningen skapar framtidens förutsättningar, precis som dagens verksamhet är följden av tidigare framgångar. Långsiktighet, kontinuitet, värderingar och kamratskap.

Ta ett djupt andetag, ge varandra en kram, sjung en sång och vinn mot Djurgården.

Det behöver inte vara svårare än så.

Och blir det ingen seger är det ingen enskilds fel, inte Jörgen Lennartssons, inte Mats Grens, inte Frank Anderssons eller Mattias Bjärsmyrs.

Senast jag kollade var fotboll en lagsport.

Låt det fortsätta så.

Plus:
Öis skickade en skrivelse till förbundet om William Atashkadeh. De tycker inte att han skall stängas av. En bra markering. Effekten blir spännande att ta del av.

Minus:
Nej, lägg inga pengar på Sebastian Larsson. Han är en bra spelare, men för dyr i Blåvitts nuvarande kostym. Hellre något billigare.