Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Balkander: Seger mot MFF – då ställs mitt tips på ända

Jörgen Lennartsson vill slå ur underläge. Inga problem. Det är precis vad som bjuds 2017.

Har ni hunnit kolla runt bland de allsvenska tipsen? Två saker är genomgående, varningsflagg för Östersunds FK, varningsflagg för IFK Göteborg. I ÖFK:s fall i positiv bemärkelse. Alla älskar spelande lag, lag som vågar släppa på handbroms, riskera ett extra insläppt mål för att istället bjuda på modig och bollhållande anfallsfotboll.

Särskilt om det ger resultat.

Jag skall inte hävda att Graham Potter har revolutionerat allsvenskan, men britten – i George Raynor, Bob Houghton och Roy Hodgsons fotspår – har sannerligen bidragit till att sätta färg på Sveriges högsta fotbollsserie. Runt hörnet väntar cupfinal på Jämtkraft arena mot IFK Norrköping, Malmö FF brottades ned i säsongspremiären och ett sturskt Häcken fick pisk på Bravida arena i Svenska cupens semifinal. 

Hur långt kan det räcka, laget med två missförstådda IFK-spelare (Tom Pettersson och Darijan Bojanic) och två vägskickade Häckentalanger (Ronald Mukiibi och Hosam Aiesh)?

När Europas toppligor består av max en trio toppkandidater har allsvenskan utvecklats till en serie där ungefär hälften av klubbarna när en mer eller mindre realistisk dröm om topp tre.
Där hittar vi Östersunds FK i dag. Frågan är vad det nya ”favoritskapet” gör med den unga föreningen. Ökar pressen? Kan spelarna och ledarna hantera det? Förändras motståndarnas taktik? Och vad gör det med ÖFK:s egna spel?

I andra änden på skalan återfinns IFK Göteborg, storklubben som bara vunnit ett SM-guld på 21 år och som näppeligen tar sin 19:e titel 2017 heller. Det är den snusförnuftiga och lite tråkiga analysen.

Det börjar bli stora avstånd i allsvenskan. Stockholmsklubbarna rustar med plånböcker stora som hästhandlares. Det är Kristoffer Olsson och Simon Thern hit (långa avtal dessutom) och Kim Källström, Jiloan Hamad och Jonas Olsson dit. 

Blåvitt kontrar med låneavtal med två norska bänkspelare och känslan är att det kan sluta lite hur som helst. Det enda vi med säkerhet vet, är att eventuella succéer för Mix Diskerud och Henrik Björdal inte kommer generera i några miljonintäkter för Blåvitt. 

Alla som följer fotbollen vet vad en bra start på en säsong kan göra med ett lag. Seger mot topptippade Malmö FF i premiären kan ge Blåvitt den mentala och sportsliga skjuts som gör att vintern och vårens begränsade anfallsspel och tveksamma försvarsagerande snart är historia.

Och kanske är det helt rätt läge för IFK att möta de regerande och mesta svenska mästarna i just premiären. Magnus Pehrssons lag har inte rosat marknaden under försäsongen och är inför lördagens holmgång stört av småskavanker på nyckelspelare.

Att tippa är att gissa. Gissningar slår ofta fel. Mitt allsvenska tips 2017 innehåller inga större skrällar. Jag tror att MFF:s ekonomiska särställning innebär ett fjärde guld på fem år, jag tror att Elfsborg blir den stora utmanaren och att Norrköping, AIK, Häcken och Djurgården gör upp om den tredje Europaplatsen.

Plus

Jag tror att många får omvärdera sina tips rörande ”Djurasic Park”. Det kan mycket väl vara så att Özcan Melkemichel har allsvenskans bästa målvakt, mittback och mittfältare. Vem slår Andreas Isaksson, Jonas Olsson och Kim Källström på fingrarna? 

Minus

Apropå att slå ur underläge. Häcken börjar med AIK borta och Djurgården hemma. Kan ett lag få en tuffare start?

Mitt allsvenska tips:

1. Malmö FF
2. IF Elfsborg
3. IFK Norrköping 
4. AIK
5. Häcken
6. Djurgården
7. Östersund
8. IFK Göteborg
9. Hammarby
10. Örebro
11. Kalmar FF 
12. Sirius
13. Jönköpings Södra
14. Halmstads BK
15. GIF Sundsvall 
16. AFC Eskilstuna