Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Balkander: "Rubriken är din, Gustav Berggren"

Peter Gerhardsson skapade under sina nio år som tränare för BK Häcken med fog bilden av en klubb som spelar ”Sveriges roligaste anfallsfotboll”. Problemet var, något förenklat, alltid defensiven.

Baklängesmålen blev för många, för lätta och för kostsamma. Därför anställdes Mikael Stahre. En synisk fotbollstränare som lärt sig vad en balanserad taktik betyder i svåra bortamatcher, rätt långt från den Stahre som 2012 tog över IFK Göteborg och skickade upp alla mittfältare på motståndarens planhalva och lät Kjetil Waehler och Hjalmar Jonsson ensamma ta hand om omställningarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I eftersnacket till AIK-BK Häcken var Stahre själv inne på att Rasmus Lindgren ”inte satte en fot fel”. Nyckeln. Defensiven. Jag skulle vilja lyfta fram samtliga spelares totala respekt för matchplanen, hur Erik Friberg hela tiden valde rätt tillfälle att sätta press på Kristoffer Olsson i AIK:s speluppbyggnad, hur Alexander Faltsetas gav backlinjen ett maximalt stöd och föll ned som en tredje mittback i uppspelsfasen – och hur Gustav Berggren agerade klokare och modigare än de flesta 19-åringar i liknande situationer.

Han – Gustav Berggren – kommer inom kort få ännu större utrymme och rubriker än efter 0-0 mot ett dokumenterat hemmastarkt AIK.

Vi var många som satt och väntade på Paulinho, sannolikt allsvenskans bästa bänkspelare (Simon Thern inkluderad). Att Stahre efter en timme valde att plocka ut defensivt inriktade Berggren – och inte kantspelaren Nasiru Mohammed – till förmån för Paulinho förvånade – och gav AIK en stunds utrymme i och i närheten av Häckens straffområde.

AIK har tagit kliv, är inte färdigt, men kommer bli bra. I fjol förlorade Solnaklubben inte en enda hemmamatch och är löjligt kompakt centralt. Närmast var Alhassan Kamara som förstås skulle haft straff när Oscar Linnér var sen. Svagt att ingen i domarteamet uppfattade den situationen.

Om Peter Gerhardsson fortfarande vore tränare för Häcken hade han hävdat att det jämnar ut sig. Att en förlorad poäng ena gången är en vunnen nästa.

Jag tror inte på sådant, men vet att en poäng borta mot AIK är en riktigt bra start på allsvenskan för vilken klubb som helst.

Hur Christoffer Källqvist, som fick hoppa in i Peter Abrahamssons ställe, skötte sig? Alldeles utmärkt – och slipper därmed byta smeknamn till ”Kryckan” ännu ett tag. 

Plus: Publiksiffran från lördagens Ullevipremiär, 32 129, är högre än samtliga i fjolårets allsvenska. Att 26 812 checkade in på Friends på söndagen innebär att intresset för svensk fotbolls högsta herrserie är … fortsatt stort.

Minus: Utvisningen. Oklokt av Nasiru Mohammed att gå in så tufft, i det läget, med så lite kvar. Rätt att visa rött. Dock fel att inte döma straff en stund tidigare.