Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Balkander: Rättsväsendets och föreningarnas arbete ger resultat

Det känns inte som att jag överdriver om jag påstår att en vecka med klubbat maskeringsförbud och dömd knallskottskastare är en bra start på fotbollssäsongen 2017.

I eftermiddag bänkar sig några av oss i Prioritet Serneke Arena för en första lokal träningsmatch i fotboll, den första utan John Alvbåge som blåvit målvakt på sex säsonger, den första utan Jakob Ankersen sedan februari 2015.

De båda spelade tillsammans 58 allsvenska matcher för IFK Göteborg 2016 och skall nu ersättas av spelare som heter Pontus Dahlberg, Erik Dahlin, Sebastian Ohlsson och August Erlingmark.

Det är sådan fotbollen är. Spelare kommer, spelare går. Det som känns spännande med IFK Göteborg anno 2017 är, förutom att Sam Larsson och Ludwig Augustinsson via vidareförsäljningsklausuler kan ge miljoner till sinat bankkonto, är att det på allvar pratas ungdomar.

För tydlighetens skull delar jag Jörgen Lennartssons uppfattning om att bäst spelar. Det går inom i elitidrotten i grunden aldrig att göra avkall på den utgångspunkten.
Det går heller aldrig att skapa spelare som säljs för miljoner innan de lagt tonårstiden bakom sig om de inte får chansen och ges erfarenhet.

Det mest aktuella exemplet på detta i Blåvitt är målvaktspositionen. Jag kan inte med någon som helst belägg hävda att Pontus Dahlberg i nuläget är en bättre målvakt än Erik Dahlin, men vågar påstå att IFK Göteborg för närvarande inte har en större talang än 18-åringen från Älvängen.

För att han skall ta klivet från talang till förstemålvakt krävs förutom gedigen utbildning speltid. När matcherna mot Sarpsborg, Sandefjord, Bröndby och AIK summeras kommer Pontus Dahlberg och Erik Dahlin ha stått två var.

Därefter närmar sig Jörgen Lennartsson, sportchef Mats Gren och målvaktstränare Sven Andersson ett beslut. Rutin eller talang. Nutid eller framtid. Det säkrare kortet mot det mer talangfulla, men oprövade. Rätt utspelat kan det ge miljoner, guld och gröna skogar.
Jag inbillar mig att även August Erlingmark, Patrik Karlsson Lagemyr och Lawson Sabah bär på snarlik kapacitet, en säsong som gärna får handla om fotboll.

Domen mot den 29-årige knallskottskastaren från IFK:s möte med Malmö FF i april 2016 gav dubbla budskap. Dels att det inte gick att slå fast att kastet var ämnat för Tobias Sana, vilket halverade straffpåföljden och kan ses som en missräkning för åklagarsidan, men också att rättsväsendets och föreningens arbete med att kartlägga liknande aktiviteter inne på en svensk idrottsarena ger resultat.

Jag säger som Sebastian Eriksson. Förhoppningsvis leder domen till att fler föräldrar – de som tvivlat – vågar ta med sig sina barn på match igen.
Förlust för Mikael Stahre i debuten som Häckentränare. 0–1 mot Ålborg. Svårt att ha någon annan uppfattning än att det är Molde nästa. Försäsong är alltid försäsong.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.