Balkander: "OS-silvret slår ut allt"

ANNONS
|

Sammanfattningens tid är här, stunden när minnen flätas samman, jämförs och värderas. Vi har alla våra egna. Personligen gläds jag minst lika mycket åt Gerdskens BK:s serieseger på juniorsidan, som Sjöviks SK:s B-final i Torslanda Futsalcup och tisdagsträningarna, där gubbalaget integrerar med ensamkommande.

Jag ställer det mot yrkesmässiga på-plats-minnen som en EM-final på Stade de France, Islands överraskande seger över England i åttondelsfinalen, BK Häckens cupvinst mot Malmö FF på Swedbank Stadion och Jakob Johanssons sensationella tävlingsdebut i A-landslaget.

Johansson får i det här fallet personifiera det ansiktslyft herrlandslaget genomgick under hösten.

OS-silvret störst

Inget av detta kan dock konkurrera med det Pia Sundhages damlandslag uppnådde under OS i Brasilien. Lisa Dahlkvists straffar, Hedvig Lindahls räddningar. Final mot Tyskland. Den taktiska metamorfosen. Från naivt anfallsglatt, till slugt defensivt, resultatinriktat. Det fungerade mot både USA i kvartsfinalen och mot hemmanationen i semifinalen.

ANNONS

Detta följde jag från soffan och gladdes bland annat åt att Kopparbergs Göteborg FC:s båda bidrag i OS-laget, Elin Rubensson och Pauline Hammarlund, fick spela finalen, samt att Göteborgsbekantingarna Hedvig Lindahl, Linda Sembrant, Lisa Dahlkvist, Lotta Schelin och Olivia Schough samtliga hade betydande roller under resans gång.

Framgången fortsatte under hösten när landslaget kvalificerade sig för sommarens EM i Nederländerna efter avgörande seger mot Slovakien inför 11 460 åskådare på Gamla Ullevi.

Medvind för svensk landslagsfotboll

Det blir Pia Sundhages sista uppdrag, sedan tar Peter Gerhardsson över. Det var inte många som hade förutspått att det var den tidigare Häckentränaren som skulle träda fram ur skuggorna på förbundets presskonferens i slutet av november. Är det något Gerhardsson kan är det att sätta en spelidé och översätta den till befintligt spelarmaterial. Jag ser fram emot att följa arbetet.

Överhuvudtaget är det medvind i svensk landslagsfotboll just nu. Tiden efter Zlatan Ibrahimovic präglas mer av framtidstro än baksmälla. Jag skall vara ärlig och säga att jag är mycket imponerad av vad Janne Andersson har lyckats åstadkomma i upptakten av sin förbundskaptensgärning. VM-hoppet lever, även om Frankrike vände och vann kvalmatchen på Stade de France i november.

U21 ångar på

Och U21-landslaget, lett av Håkan Ericson, ångar på. De regerande Europamästarna vann obesegrat sin kvalgrupp för Spanien och Kroatien och ställs i sommarens EM-slutspel i Polen mot England (yes!), Slovakien och värdnationen. Om bedriften från Tjeckien 2015 går att upprepa? Det påverkas delvis av huruvida A-landslagsspelarna Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson, Emil Krafth och Alexander Fransson kan medverka. I nuläget saknas formella hinder. A-landslaget möter Frankrike 9 juni, U21-EM inleds 16 juni. Och spelarna själva är positiva.

ANNONS

Efter två år med Malmö FF i Champions Leagues gruppspel stod det svenska Europahoppet i somras till IFK Göteborg som inledde playoff-spelet till Europa League med en stark 1-0-seger mot Karabach på hemmaplan. Returen blev en svettig historia (förlust 0-3) och tog styggt i den fortsatta jakten på en allsvensk topplacering.

IFK Göteborg, som under året bytt Karl Jartun mot Frank Andersson på ordförandeposten, slutade fyra, tog sin fjärde raka medalj och hyllade i sista hemmamatchen Hjalmar Jonsson och Adam Johansson som slutade efter långa och trogna tjänster.

Profiler som slutat

Fler lokala fotbollsprofiler lade skorna på hyllan under året. Anna Ahlstrand och Sara Lindén lämnade Kopparbergs Göteborg FC efter totalt 23 A-lagssäsonger, Martin Ericsson sade tack och hej till elitfotbollsspelandet och René Makondele till BK Häcken.

För Gais och Öis checkade Björn Andersson respektive Björn Anklev ut efter långa och fina karriärer.

Öis hamnade annars i fokus för att hänga kvar i serien som nykomling, för en utdragen Johan Elmander-övergång, för en sparkad sportchef och för en tränare (Marcus Lantz) som blev utbuad av de egna fansen.

Gais hade under en kort period viss tabellmässig tätkänning och stuvade också om på kansliet, där nyrekryterade Fredrik Mohlin sade upp sig mitt under brinnande seriespel.

ANNONS

Kopparbergs Göteborg FC slutade femma i damallsvenskan, en placering bättre än 2015 och inleder 2016 ett spännande samarbete med IFK Göteborg kring F19-verksamheten.

Skyttekungen imponerade

Trots Häckens allsvenska missräkning (tia) vann en Häckenspelare (John Owoeri) den allsvenska skytteligan för tredje gången på sex år. 17 mål på 26 matcher varav 19 från start är imponerande.

För fotbollsstaden handlar 2017 delvis om att ta upp kampen med Malmö, vars herrlag (MFF) passerade IFK Göteborg på listan över antalet SM-guld (19 mot 18) och där damlaget (Rosengård) möter Barcelona i Champions League-kvartsfinal i mars.

Att Mikael Stahre är tillbaka i Göteborg – nu som tränare för Häcken – borgar för bibehållet intresse, där derbyna mot Blåvitt får en extra krydda.

Apropå avsked: Göran Andersson – världens, Sveriges eller åtminstone Göteborgs vänligaste pressvärd – har gjort sin sista fotbollsmatch i tjänsten. Vi är många som kommer sakna dig nästa säsong, Göran!

ANNONS