Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Balkander: "Orutinerade? Sverige? Tror inte det va..."

Frankrike borta. Frankrike borta? FRANKRIKE BORTA! Lugn, det här kan vara början på något stort och vackert, där rutin ges, hjältar skapas och sagor skrivs. Frankrike borta.

Säkerhetsavspärrningarna är borta, kravallstaketen vilar i högar. Dagen före VM-kvalet är stämningen bland personalen på Stade de France avspänd.

GP:s utsände knallar efter visad presslegitimation rakt in på den EM-arena som i somras i princip krävde vakters tillstånd för toalettbesök. Undantagstillståndet i Frankrike är kvar, liksom minnena. 

De svenska spelarna har i veckan fått berätta om hur de själva upplevde händelserna då tre självmordsbombare sprängde sig själva i samband med landskampen mot Tyskland för ett år sedan. Sår har läkt, andra inte. Efter EM revs nya upp när Mohamed Lahouaiej Bouhlel styrde in sin vita lastbil på strandpromenaden i Nice, just där ett svenskt landslag bott bara veckor tidigare. 

Det är i denna kontext kvällens match skall ses. Terrorn har bidragit till att påverka attityder hos många, spelare och ledare är ödmjuka, relationen till media öppnare och mer avslappnad. Det har förstås med annat att göra också, men ändå. 

"Nära ett omöjligt uppdrag"

Efter kryss mot Nederländerna och segrar mot Luxemburg och Bulgarien är kvällens match är minst ett steg upp, i sportens värld så nära ett omöjligt uppdrag det går att komma. Därför passar vi alla på att njuta. Av livet, av pulsen i Paris, av restaurangerna och omgivningarna. Vi bannar också vägval mellan hotell och arena och funderar över Stade de France geografiska placering. Varför så långt norr ut?

Det regnar och är 14 grader när mörkret faller. Gräset på matcharenan håller högsta klass och Andreas Granqvist får franska frågor om Zlatan Ibrahimovic. Inget konstigt. Och L’Equipe skriver att den svenske lagkaptenen säger att Sverige inte har något att förlora. 

Kanske är det precis så det är. Vi saknar rutin. Det är nu den skall skaffas, det är i kväll tre 22-åriga grabbar, som alla har åldern inne för ytterligare ett U21-EM, skall göra vad en drös 71:or lyckades med i början av 90-talet.

Tommy Svensson satsade i brist på rutinerade alternativ på unga duon Patrik Andersson och Joachim Björklund och fyllde på med Henrik Larsson, Niclas Alexandersson och Håkan Mild. Alla födda samma år, alla senare tongivande landslagsspelare som sporrade varandra. 

Jag är rätt säker på att Victor Nilsson Lindelöf, Emil Krafth och Ludwig Augustinsson har den inverkan på sig själva också. Och jag gillar att Janne Andersson har upptäckt det. 

"Jag tror inte på mirakel"

Som att skicka lamm till vargar? Som att överge sin flock? Tvärtom. Vänta och se. Jag tror inte på mirakel, däremot på halvtorra, kluriga och genomkloka svenska fotbollstaktiker. 

Janne Andersson som ansvarig, Lasse Lagerbäck som rådgivare, Tom Prahl som scout. Kan det bli mer träningsoverall och överdragsrock än så? 189 års samlad erfarenhet, 189 år av zonspel, forechecking, omställningar och förstatouch.

Varför pratar vi ens om orutin?

Bara vi klarar av att spela oss ur förstapressen. 

• • 

Plus: Det är förmodligen helt rätt att starta med Albin Ekdal

Minus: … även om risken finns att han tvingas bryta på grund av sargade ljumskar. Oscar Hiljemark står i så fall redo. Och vad är väl en match mot Paul Pogba och Blaise Matuidi