Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Balkander: Nej, Gais - jag var inte utsänd av Öis

Jag måste erkänna att jag blev förvånad. Mitt under brinnande onsdagsträning stegade Gais fystränare Conor McDonagh upp mot mig i den slänt som omger Gaisgårdens elvamannagräs.

Vi hade, när han nådde fram till mig, ett långt samtal, om trupp, framtid, väder och vind innan McDonagh vänligt men bestämt ursäktade sig och skyndade tillbaka ned till det pågående träningspasset. Jag funderade över hans egentliga ärende.

Efteråt kom sanningen fram. Han och Gais övriga ledarteam var säkra på att de hade besök av en spion från andra sidan motorvägen, från Öisgården. Därför skickade Benjamin Westman sin irländske fystränare, stark nog att brotta ned vilken sportkrönikör som helst, för att mota Olle i grind.

Åt detta skrattade vi efteråt gott.

Det visar samtidigt på betydelsen av den match vi står inför, kvällens derbydrabbning som mycket väl kan få rollen som vattendelare för båda klubbarna.

Toppkänning och kvalsug vid seger, bottennapp och negativa tankar vid förlust.

Som om inte ett 120 år gammalt originalderby skulle ha tillräckligt med ingredienser ändå?

Vi redovisade ju tidernas Öis- och Gaiselvor i gårdagens tidning, startelvor varken Johan Elmander eller Malkolm Moenza är i närheten av att platsa i.

Däremot kan klubbarnas nuvarande kulturbärare spela avgörande roller i kvällens holmgång.
Jag fick för övrigt ett telefonsamtal när jag befann mig på Gaisgården om beslutet att ta med Bertil Sernros i All Star Gais. Sernros, som vann Svenska cupen med Gais 1942 och allsvenskan 1954, bedömdes av telefonören inte hålla tillräckligt hög klass för ändamålet. Jag hade svårt att argumentera emot, även om man numer går under epitetet ”pappa” och ”farfar” på redaktionen (fyller 47 år först i augusti).

Och så det där med favoritskap.

Hur skall man kunna uttala sig om det, ens efter att ha hört Marcus Lantz tala om Öis offensiva plan, där tanken är att ”gå för det”, och Benjamin Westmans förhoppning att domarna inte skall lägga nivån för lågt, för att kunna utnyttja sin fysiska överlägsenhet.

Det enda jag vågar slå fast är det Lantz säger, att det är två olika stilar som möts.

Tunga Gais.

Mot ett fartigare Öis.

Skulle för övrigt inte bli förvånad om Martin Mutumba når sin näst största framgång på Gamla Ullevi efter SM-guldet med AIK 2009 i kväll.

Det känns som att han har något på gång.

På samma sätt som lilltån aviserar ny islossning från Dardan Rexhepi.

Kryssläge?

Jo, fast det är ingen av klubbarna nöjda med. Var så säkra.

Mats Gren får på tafsen av Gustav Engvall igen. Spelarna med utgående kontrakt i Blåvitt är missnöjda med Mats Gren för att han inte förlänger deras avtal. Om det skulle göra honom till en dålig sportchef? Det är inte den bild jag har. Däremot är tydlighet i det här läget, som jag har skrivit om tidigare, oerhört viktigt. Sätt gärna ned foten, helst vilken dag som helst, Mats.

Plus: Blir vi över 11 000 på Gamla Ullevi i kväll? Allt över tio är värt ett plus. Klubbarna får intäkterna för ”sina” sektioner. Öis har som hemmalag två tredjedelar, Gais en.

Minus: Klubbar och lag läggs ned i den svenska fotbollen, rapporterar Fotbollskanalen om. Det är inte på något sätt en utveckling som går att negligera. En by, ett lag gäller inte länge till?