Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Balkander: Moralisk final? Visst - men guldet delas ut på söndag

Den moraliska finalen. Spelas den i kväll, inför en fanatisk fransk publik på Stade Vélodrome i Marseille? Skulle nog tro det, ja.

I Paris trängs unga militärer med polisposteringar i hart när vartenda gathörn. När larmet går (och det går ofta) passerar 15 piketer med blåljus på taket och skrikande sirener. Det är sådana tider.

Få hetsar upp sig. Snarare tvärtom. Det förhöjda säkerhetsläget ger sken av trygghet, av att myndigheterna har läget under kontroll, av att livet kan gå vidare.

Det kan hända att det stämmer.

In till Marseille är köerna långa, en taxichaufför svär, men sol. Tack och lov sol. Jag har förstått att ni inte har varit bortskämda med det där hemma. På gator uppstädade efter ryska och engelska fans vandrar förväntansfulla och på sätt och vis bortskämda tyska supportar. De vet ju inget annat. Och hur skulle de? De regerande världsmästarna går ju alltid vidare, vinner alltid de jämna matcherna, men ställs nu inför en uppgift som heter duga.

FÖR TYSKLAND väntar värdnationen i semifinal för andra mästerskapet i rad. I VM 2014 tappade ett uppumpat brasilianskt landslag både huvud, spel och ansikte.

Det blir inte tal om förnedring och 7-1 i kväll. Och kanske ställs Frankrike som sedan 1982 har varit på jakt efter revansch för strafförlusten i VM mot Tyskland vid helt rätt tillfälle

Jogi Löws landslag innehåller, trots ungdomar som Draxler och Kimmich, ett antal spelare som närmar sig zenit, vilket utan undantag följs av utförsbacke.

Jag säger inte att de är där än, men uppfattar en bättre åldersbalans hos Frankrike med en större potential hos de kommande.

Och hur bred trupp Tysklands trognaste förbundskapten sedan Helmut Schöns dagar än har till sitt förfogande spelar det roll att Khedira, Gomez, Hummels samt kanske Schweinsteiger och Höwedes saknas när allt skall avgöras.

För Didier Deschamps är läget annorlunda och Olivier Giroud det enda minimala frågetecknet. Med anfallsalternativ som André-Pierre Gignac, Kingsley Coman och Anthony Martial finns flera godtagbara lösningar om så skulle krävas. Antingen ett rakt byte med Gignac eller positionsskifte på Antoine Griezmann för att ge Coman eller Martial utgångslägen från en kant.

Nu tror jag inte att det kommer bli aktuellt men satsar mina sista slantar på det förstnämnda (Gignac) eftersom det rubbar balansen allra minst i ett fungerande anfallsspel.

VI FÅR SE fyra glödheta klubbdueller. Juventus Sami Khedira mot Patrice Evra och Paul Pogba, Arsenals Mezut Özil mot Olivier Giroud och Laurent Koscilny, Manchester Uniteds Bastian Schweinzsteiger mot Anthony Martial och Bayern Münchens alla tyskar mot en ensam Kingsley Coman.

Det finns alltså mer att spela för än ”bara” sitt land.

JAG TROR PÅ en öppnare match än Tysklands kvartsfinal mot Italien, mer stängd än Frankrikes mot Island. Oavsett utgång är det här EM:s hittills två bästa lag.

Men Europamästare blir man först på söndag.

Plus: EM har varit en publiksuccé hittills. Fyllda arenor och – på sistone – helt igenom skötsamma fans.

Minus: Lionel Messi döms till 21 månaders fängelse för skattebrott efter att ha litat på sin pappa. Det gör han inte längre.