Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Balkander: Lagerbäck redo för folkparkerna

I en värld fylld av självhävdelse är det befriande med personer som Lars Lagerbäck, som utan tvekan är redo för folkparkerna. Som sedelärande magister, som välbehövlig landsfader, som högt respekterad fotbollstränare.

Lars Lagerbäck vore inte Lars Lagerbäck om han inte sade saker som att det är ”en formalitet” om du kallar dig huvudtränare eller assisterande tränare och att det är överskattat att ”göra en sak” av att Island är ensamt om delat ledarskap under EM.

”Det är alltid ett lag bakom”.

Alltid ett lag bakom. Det är i den stunden man vill springa upp på podiet och bara krama om honom, där han sitter tillbakalutad på en stol i Annecy, hit Island återvänt under sitt oväntade och framgångsrika korståg genom Frankrike.

Lagerbäcks förbundskaptenskollega Heimir Hallgrimsson har tagit rollen som styrkornas härförare och förstetalare för det isländska, men säger sig – trots det – inte veta något alls om de isländska vikingarnas invasion av Paris på 800-talet.

Fair enough. Vem hade koll på det, liksom?

Däremot vet Islands populäraste tandläkare väldigt mycket om vad som gjort det isländska fotbollslandslaget till vad det är, ett av Europas åtta bästa, och hur det faktiskt är möjligt att besegra ett namnkunnigare landslag utan darr på ribban.

Han har förstås rätt i sin tes. Island är redan en vinnare och kan därför uppträda avslappnat och ”bara” göra sitt bästa. ”Självklart går vi för att vinna, men vi behöver inte vinna. Världen kommer inte bli galen om vi inte vinner mot Frankrike”, säger Hallgrimsson. 

Just där ligger nyckeln för ett fortsatt framgångsrikt isländskt EM, i kombination med vad vi redan lyft fram; den hundraprocentiga professionaliteten, den som får Lagerbäck (troligen väldigt medvetet) att prata om spelare som kommit 20 minuter sent till en middag som vore det ett självmål.

Lars Lagerbäck vet precis vad han gör och har under fyra och ett halvt år fått en hel ö att tro att det är rätt väg att gå.

När Europas fotbollsstrålkastare nu riktas mot Island lyfter Hallgrimsson fram den höga utbildningsnivån bland ungdomstränarna ”Unik och bland de bästa i världen. Däremot behöver vi bli bättre i åldrarna 16-18 år”.

Inse vad som är bra, och förstå vad som kan bli bättre. Och tala om saken när människor lyssnar. Det vill säga nu.
Det finns således en djupare mening i det som sägs på den rekordbevakade presskonferensen. Det som nu görs skriver historien, skapar legender. 

Aldrig tidigare har en isländsk medieträff lockat så många, aldrig förr har så mycket stått på spel. Fast ändå inte.

Hur det än går på söndag, mot värdnationen i Saint-Denis, kan Lars-Heimir åka både svenska och isländska folkparker runt och berätta om hur omöjligheter kan möjliggöras, hur liten kan bli stor och hur viktigt det är att göra som man sagt.

Följ riktlinjerna och du skola icke bli bestraffad. 
Gör din del av planen och ni skola alla bli vinnare. 
Fint på något sätt, i en värld allt svårare att förstå.

Plus
Radiosportens expertkommentator Håkan Mild dök upp i Annecy och fick en varm kram av Lars Lagerbäck. Fint, det med. 

Minus
EM-spelaren Pontus Jansson riktade under onsdagen stark kritik mot avsaknaden av taktik och strategi i det svenska spelet i Frankrike. Sverige var alldeles för beroende av Zlatan, menar Jansson. Sanningssägare för alltid utvecklingen framåt.