Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Bildbyrån/GP

Balkander: "Lämnar Bjärsmyr är Antonsson min man"

Jag skall vara ärlig och erkänna att jag har tillhört de ivrigaste tillskyndarna av en satsning på de unga. Vad jag fått? Ett genombrott av Pontus Dahlberg, ett av August Erlingmark, nytt kontrakt för Patrik Karlsson Lagemyr och Billy Nordström åter från Varberg. Vad mer kan man begära? Förutom poäng och ett fungerande spel.

IFK Göteborg behöver alla poäng klubben kan få. De behöver också varenda krona. Därför håller jag inte för omöjligt att Thomas Rogne, som är läkarundersökt och klar, lämnar för spel med Lech Poznan i Polen redan under det pågående transferfönstret, även om Blåvitt sagt nej till ett första bud. Risken finns att även Mattias Bjärsmyr checkar ut från Kamratgården under sommaren. Det hänger samman med om klubben kommer överens med Poznan om Rogne. Ett logiskt alternativ i så fall är att ta in Mikael Antonsson. Lika mycket för hans kunnande och erfarenhet som för hans bakgrund i klubben. Fyra blåvita säsonger i början av seklet har följts en lång utlandsvistelse. Önskan att avsluta i ”sitt hjärtas klubb” består. Den stunden kan vara nu. Jag håller, om både Rogne och Bjärsmyr vill lämna, det inte för omöjligt. Lite långsammare, men ännu klokare. 

Parallellt kan man fundera på vad det betyder att lagets båda mittbackar är på väg bort.

I arbetet med att restaurera truppen görs uttryckliga försök att locka hem tidigare IFK-spelare. Mångas önskespelare Pontus Wernbloom dröjer ytterligare en målsättningscykel (tre år), Gustav Svensson ett par säsonger och Marcus Berg, som är Jörgen Lennartssons favoritspelare, ännu längre.

Det är ingen nyhet, men osäkerheten kring vilka som lämnar och vilka som kommer in i stället, påverkar just nu det mesta på Kamratgården.

Särskilt som antalet poäng och kvaliteten på spelet inte är tillräcklig. Funderar på hur det hade sett ut om Tobias Hysén inte varit. Han är den klarast lysande spelaren i årets trupp. Mats Grens förhandlingsläge med Sören Rieks har aldrig varit bättre.

Ni söker annat blåvitt som blivit bättre under 2017? Bortafacit. Totalt 15 poäng på 15 matcher 2016 och en huvudförklaring till att det ”bara” blev en fjärdeplats i sluttabellen. Nu är utdelningen tio poäng på sju matcher efter segrar mot Sirius, Sundsvall och Jönköping. Det cyniska bortaspelet med tydligt kontringsinslag och stabil defensiv har utvecklats. Dessutom har ett härdat bortafölje gjort sitt. I med- och motgång.

Matcherna på Behrn Arena de fem senaste åren har gett två förluster (2012 och 2016) och två segrar (2014 och 2015). I eftermiddag är Nordin Gerzic tillbaka från avstängning och anfallsstjärnan Kevin Igboananike från skada. IFK-bekantingarna Victor Sköld och Logi Valgarson är båda med i truppen.

IFK Göteborg behöver en seger, men riskerar en förlust. Jag förutspår ett kryss. 1-1.

Shkodran Maholli fick blott nio inhopp i BK Häcken, bedömdes inte vara tillräckligt bra och såldes till IK Sirius. Där låg han med fart och teknik bakom Jesper Arvidssons 1-2-reducering mot Malmö FF på frispark och med samma kvaliteter Stefano Vecchias 2-3-reducering. Philip Haglunds 3-3-reducering var kanske inte rättvis, men hindrar för stunden Malmö FF att rycka ytterligare.

PLUS: Reaktionerna på krönikan om läget i IFK Göteborg. Plus och minus om vartannat. Precis som det skall vara. Vidhåller: Styrelsen och Frank Andersson måste bestämma sig. Mats Gren eller Jörgen Lennartsson. 

MINUS: I dag gör Mads Albaek sin sista match för IFK Göteborg. Han lämnar en stor lucka efter sig. Dock: Lycka till i Kaiserslautern och glöm inte nämna semifinalerna från 1982!