Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Balkander: Krisen är det vi utanför som skapat

Hur krisartad är egentligen IFK Göteborgs prestation i allsvenskan 2017?

Sett till skriverierna hittills avgrundsdjup. Tittar vi på tabellen och avståndet uppåt, inte särskilt. Till tredjeplatsen är det efter segern i Sundsvall och med en match mindre spelad fyra poäng. Vi snackar inte mil, inga oceaner, snarare ett självmål här eller ett offsidemål där. Större är marginalerna inte. 

Och skall vi vara ärliga är det ungefär vad IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson har uttryckt hela vägen, efter alla kryss. Krisen är det vi som står utanför laget som har stått för. Rubrikerna. Ifrågasättandet. Kritiken. Jag säger inte att den har varit felaktig, i sina mörkaste stunder mest något överdriven. 

Lägger vi till ordet spelkvalitet och IFK:s offensiva färdigheter kvarstod, fram till en halvtimme in i matchen, dock minst en tröskel att kliva över.

Blåvitt var så långt defensivt ”på plats”, men offensivt tafatt, närmast handlingsförlamat. 
Hellre en passning bakåt än två framåt, hellre hängslen OCH livrem, än försök att skapa egna chanser. Ja, undantaget Sören Rieks då.  

Faktum är att om IFK Göteborg vinner hängmatchen mot AIK är poängskörden efter tio omgångar 2017 större än 2016 och i nivå med 2014, en säsong IFK slutade tvåa.
Det är alltså dags att vrida det mediala fokuset från ”kris” till ”möjligheternas säsong”. 

Jag har varit inne på det tidigare.

Allt som hänt har enat, stärkt. 

Ropen efter tränarens avgång, alla utgående kontrakt, den interna kritiken mot sportchefen, den uppskjutna hemmamatchen mot AIK, de kostsamma självmålen, de dyrbara försvarsmisstagen, det tunga offsidemålet mot Djurgården. 

Allt det där. Det kan i efterhand, när vi summerar, ses som tändvätska. 

Till det får vi återkomma. 

Att göra tre mål mot Kalmar FF på Gamla Ullevi är en sak, att göra fyra mål borta mot Gif Sundsvall, som inte släppt in ett enda på 428 minuter, är något helt annat. Särskilt efter den starten och med tanke på att Sundsvall kom till spel med sex raka match utan förlust. 

Traditions makt är uppenbarligen stor. Gif Sundsvall har inte vunnit mot IFK Göteborg sedan oktober 2004. Det är 4 600 dagar sedan. Kvar från den matchen var endast Sundsvalls tränare Joel Cedergren. Inte ens Mattias Bjärsmyr hade debuterat för Blåvitt då! 

IFK Göteborg har i en haltande tabell 2017 tagit fler poäng på bortaplan än hemma i Göteborg. En kontringssäsong? 

Tobias Hysén och Mikael Boman har gjort över hälften av IFK Göteborg mål 2017. Att ha ett levererande anfallspar är viktigt, i ett 4-4-2 direkt avgörande.

"Krislagen" IFK Göteborg och IF Elfsborg Gamla Ullevi på söndag. Tror på en festlig tillställning. 

Plus:
Ny framgång för Änglagårdsskolan i går: Efter 01-killarnas SM-guld förra veckan var det tjejernas tur nu. Återväxt i 031-land. Det tackar vi för. 

Minus:
Öis har åkt på en utvisning till. Vad är det som händer?