Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Balkander: "Kim Källström har slarvats bort - ny stjärna tänd"

Kim Källström valde Djurgården, Kevin Ackerman debuterade för BK Häcken. Dessa öden möttes under fredagen.

När Guldhedspojken Anders Svensson en gång i tiden valde IF Elfsborg framför IFK Göteborg och några år senare gjorde om samma val hände något med självsäkra Blåvittsjälar som dessförinnan uppfattat den egna föreningen som något både stjärnor och talanger väljer. Bara så där.

Det är naturligtvis omöjligt att sia om, men förmodligen kunde Anders Svensson inte ha valt en bättre miljö för sin elitfotboll än Borås. 

När han efter säsongen 2015 lämnade Elfsborg gjorde han det som klubbens störste genom tiderna.

Jag tror inte att han hade fått samma karriär och position i IFK Göteborg. 

När Anders Svenssons mittfältskompis under landslagsåren, Kim Källström, nu flyttar hem till Sverige framstår valet av Djurgårdens IF som en prestigeförlust för BK Häcken, även om Häcken utåt sätt hävdar att de aldrig på riktigt gav sig in i fajten om den 34-årige mittfältaren från Partille IF.

Fram tills alldeles nyligen har Kim Källström låtit påskina att karriären skulle avslutas utomlands, därefter skulle en flytt till Göteborg följa. Det sistnämnda upprepade han dessutom i en intervju med DIF-TV under fredagseftermiddagen. 

En centralt placerad villa är inköpt, hustrun är från Göteborg, familjerna bor i Göteborg och sommarhuset ligger inte många mil härifrån. Dessutom arrangeras sedan 2013 Kim Källström Trophy av Gothia cup som drivs av BK Häcken, samtidigt som Kim Källström av många uppfattas som Häckens störste fotbollsprofil någonsin. 

Manegen var krattad, allt förberett.

Men tider förändras. 

Jag bevakade den då 16-årige talangens första seriematch för BK Häcken i april 1999, när ett tidigt självmål fick många på läktarplats att skruva lite nervöst på sig.
Släpptes ”han den där Kim” fram för tidigt? Var ”Mikaels pojk” inte så bra många trott? 

Nu värderar enligt GP:s uppgifter Djurgården Kim Källström till fem-sex miljoner i sign-on, ytterligare cirka en miljon i lön och löften om framtida ledaruppdrag.

DIF kommer dessutom sannolikt finansiera satsningen genom fler sålda årskort, högre publiksnitt, mer merchandise, tydligare kravbild i omklädningsrummet – och bättre resultat. 

I en annan del av världen begick en 15-årig Kevin Ackermann under fredagen sin debut för Häcken, drygt tio minuter mot Midtjylland i Dubai. Tio bra minuter, tio minuter som förmodligen innebär att Mikael Stahre kommer ge honom fler chanser. 

Bör ge honom fler chanser. 

Det hela kan framstå som en tillfällighet och jag vidhåller att Häcken borde gjort mer (ALLT) för att boka Kim vid dennes hemflytt, men rent sportsligt kan Alexander Farnerud och Erik Friberg, ackompanjerade av Mohammed Abubakari, Gustav Berggren och Kevin Ackerman vara minst lika bra. 

Det får dock framtiden utvisa.

Tills vidare är allsvenskan att gratulera. Profilerna tickar in en efter en. Nu väntar vi bara på en spetsig ytter till IFK Göteborg, som i dag möter AIK i Dubai. 

Vem sade att det bara är försäsong?

Plus: Dalehu Irandust imponerade precis som David Engström, Alexander Farnerud och Erik Friberg på mig i Häckens 2-1-seger mot Midtjylland. Mer var bra: Bland annat det kollektiva försvarsspelet.

Minus: Häcken kan säga vad de vill. Kim Källström har slarvats bort. Inte i går, den senaste veckan eller månaden, utan totalt sett. Klart han skulle ha avslutat i Göteborg!