Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Balkander: "Janne – han är precis vad du söker"

Janne Andersson har gjort sina val. Ut med Alexander Fransson, in med Jakob Johansson. Dessutom är Sam Larsson tillbaka – och lyckade ”skrällen” Ola Toivonen kvar i truppen. Om Frankrike darrar? Helst inte, då är nämligen chansen som störst.

Som journalist backar man ibland i tiden för att söka förklaringar, för att förstå och möjligen hitta ett och annat oväntat sammanträffande.

Ja, Sam Larsson, Ludwig Augustinsson och Jakob Johansson har spelat allsvensk fotboll tillsammans i IFK Göteborg.

Ja, de har mött IFK Norrköping när Janne Andersson var tränare där.

Ja, de spelade avgörande insatser för matchens utgång.

Om det hade betydelse nu, när Janne Andersson valde de 24 fotbollsspelare han tycker är bäst lämpade att ta sig an gruppfavoriten Frankrike på Stade de France nästa fredag, är dock oklart.

För första gången sedan Janne Andersson tog över som förbundskapten för det svenska herrlandslaget saknas Basels Alexander Fransson, samme Fransson som ställdes mot Jakob Johansson på Gamla Ullevi i maj 2014.

IFK Göteborg fick först Gustav Svensson utvisad = större ansvar på Johanssons axlar. Sedan klev Svenssons ersättare Philip Haglund av = ännu större ansvar på Johanssons axlar.

Det är en match som har etsat sig fast i mitt minne, men som troligen är borta ur huvudet på Janne Andersson sedan länge.

Den slutade 2-2 efter ett vackert 2-0-mål av Jakob Johansson, framspelad av Sam Larsson, samme Larsson som även spelade fram Lasse Vibe till 1-0.

Jakob Johansson agerade i denna match och under denna period precis så Janne Andersson beskriver att Sverige behöver spela mot Frankrike för att överhuvudtaget ha en chans.

Lojalt, dedikerat, strukturerat – och med offensiva inslag. De saknades mot Nederländerna, de måste finnas med nu. Annars blir det som för Island i EM:s kvartsfinal där Lars Lagerbäcks landslag åkte på 2-5 i baken efter 0-4 i paus.

Just på Stade de France, i en match där tron låg på det strukturella, men där misstagen blev för många och förmågan att ställa om som ett lag – som mot England – saknades.

Kunskaper kring detta behöver Janne Andersson inte gå över ån för att få skaffa.

Och det är här Jakob Johansson från Trollhättan kommer in.

En vårdad fotbollsspelare, avsevärt skickligare än sitt tidiga rykte, svensk mästare redan som 17-åring, under Real Blåvitt-perioden inledningsvis mittback, svår att ta bollen av, duktig på att fylla på, en bra beslutsfattare och vårdad tacklingsspelare.

Jag skall villigt erkänna att jag har sämre koll på vad han har åstadkommit i Grekland, men är väl scoutad av Peter Wettergren och enligt Janne Andersson en möjlig startspelare direkt.

Truppen innehåller fem centrala mittfältare: Albin Ekdal (som börjar träna för fullt under onsdagen), Oscar Hiljemark, Marcus Rohdén, Victor Claesson och Jakob Johansson. I utgångsläget rankas Ekdal och Hiljemark högst, till matchen mot Frankrike tror jag att Johansson skuggar som trea.

Han är alltså endast en formdipp (Hiljemark) eller svag återhämtning (Ekdal) från att starta ett VM-kval mot Frankrike.

Plus: Det är svårt att avge ett generellt svar, men svenska landslag är oftast bäst som underdog. Därför är matchen mot Frankrike lika mycket en utmärkt möjlighet som en stentuff utmaning.

Minus: Begränsat med speltid för bland andra John Guidetti. Det innebär att Ola Toivonen känns given intill Marcus Berg.