Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Balkander: Jag vill att du väljer Emil, Hamrén

En seger för IFK Göteborg, en seger för fotbollen, en seger för läktarkulturen och en seger för allsvenskan. Om jag tar i? Ja, lite, men jag tycker ändå att jag är något på spåren.

En seger för IFK Göteborg, en seger för fotbollen, en seger för läktarkulturen och en seger för allsvenskan. Om jag tar i? Ja, lite, men jag tycker ändå att jag är något på spåren. 

Knallskott på Gamla Ullevi mot Malmö FF, knallskott på Swedbank Stadion under cupfinalen, sprängda trumhinnor, kastade hörnflaggor, yra hockeyspelare och domedagsprofetior från i princip samtliga förståsigpåare. 

Så skönt att vi denna måndag, när solen sken från en klarblå himmel, när så mycket stod på spel, när polisen förberedde ny högriskmatch, fick en … fotbollsfest. 
Visserligen rätt klent spel i första halvlek – kanske årets sämsta på Gamla Ullevi – men därefter en njutning av flera dimensioner. 

Inhoppare som levererade. Gustav Engvall ersatte Mikael Boman i paus och gjorde 1-1 via ett kanonskott i nättaket. Patrik Karlsson Lagemyr ersatte Mauricio Albornoz och öppnade ytor för medspelare och rev upp hål hos motståndarna. Tom Pettersson kom in i slutet, gjorde comeback efter skadefrånvaro och täckte skott som vilken hockeyspelare som helst. 

Och jag har inte nämnt Emil Salomonsson. Jag satt i bilen på vägen in till Göteborg och talade med en kollega om högerbackens vara eller inte vara i den kommande EM-truppen, den som tas ut på onsdag kväll och som möter Irland, Italien och Belgien under några veckor i juni. 

Min bild då var att Emil var borta, chanslös efter en vår utan den kraft vi såg i fjol. Min bild nu, med matchen mot Djurgården framför ögonen, är en annan. Om vi väljer mellan Sebastian Larsson och Emil Salomonsson väljer jag Emil Salomonsson. 

Det hänger såklart ihop med att Larsson är tänkt som en av två högerbacks-backups till Mikael Lustig; Victor Nilsson Lindelöf den andra. 

Jag vill att du väljer Emil Salomonsson, Erik Hamrén. Jag tycker att han är en bättre och mer formstark fotbollsspelare än Sebastian Larsson. Dessutom får han spela, inte bara hoppa in. 

Inväntar din replik. 

Förutom det och de tre poäng IFK Göteborg, som tilldömdes en kostsam 0-3-förlust mot Malmö FF efter disciplinnämnden, införskaffade var det här en seger för fotbollen. 
Det är det jag minns den här dagen, den här kvällen för. Inför matchen mot Malmö FF var det krig på staden, nu sken solen, folk pratade fotboll, önskade fotboll och fick fotboll.
Som Jörgen Lennartsson sade på presskonferensen. ”Vi ville ge de som kom hit en upplevelse, de fick dem. Vi ville också skicka en signal till de som inte kom hit, att de ångrar sig”. 

Thomas Rogne fick i sin comeback från start tuffast möjliga motståndare, den tidigare IFK-spelaren Mathias Ranégie. Det small, det stångades och det bufflades. Efteråt visste Jörgen Lennartsson inte vilket superlativ han skulle välja för att beskriva mittbackens insats. 

Tycker det räcker gott med mycket bra.