Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Balkander: "Jag tänker ta "Vigge" i försvar - han behöver det"

Jag tänker ta Victor Nilsson Lindelöf i försvar. Dels för att han nog behöver det, dels för att han faktiskt är värd det. Zlatan Ibrahimovic behöver inget försvar. Han är tillbaka – och hyllades som den hjälte han är på Old Trafford.

Zlatan Ibrahimovic i comeback efter sju månaders korsbandsrehabilitering och Victor Nilsson Lindelöf från start i Premier League för första gången sedan han kom till Manchester United. Det är nästan så att man behöver nypa sig i kinden. Sammanfattning?

Först och främst genom att konstatera att det här var första gången någonsin två svenskar var på planen samtidigt för Manchester United i Premier League. Storartat i sig. 

Att Zlatan Ibrahimovic ingick i José Mourinhos trupp för första gången sedan den olyckliga korsbandsskadan mot Anderlecht i april bekräftades under fredagen. Att Victor Nilsson Lindelöf fanns med i samma trupp hamnade lite grand i skymundan, liksom det faktum att han efter stundtals mycket hård kritik faktiskt fick chansen att spela från start, inte bara i Champions League och Ligacupen, utan nu också i ligan. 

Draget var både modigt och klokt av José Mourinho, dessutom väl underbyggt och tajmat efter Nilsson Lindelöfs starka insatser mot Italien i playoff till VM i Ryssland. Det handlar om att bygga spelare och ge sig själv fler alternativ. Det vet Mourinho. 

Starten kunde inte ha blivit olyckligare. Den svenske mittbacken halkade och gav Dwight Gayle fritt fram att trycka in Newcastles ledningsmål efter en knapp kvart. 

Alla som uppfattade situationen tänkte samma sak. Inte Lindelöf igen. Tappad balans, ödesdiger konsekvens, ett uppenbart misstag. 

Vi fastnar ofta vid det synliga i helhetsanalyser av prestationer. Enligt mitt sätt och se på 22-åringens match, där han var höger innerback intill Chris Smalling, skötte han speluppbyggnad väl, rörde sig fläckfritt, kommunicerade väl, tog för sig i duellspelet, ägde luftrummet, pushade på lagkamrater och svepte iväg en lysande djupledsboll mot Lukaku, som belgaren dock inte lyckades förvalta. 

Jag är rädd att den engelska pressen har en annan, mindre smickrande bild av Nilsson Lindelöfs insats.

I Phil Jones frånvaro valde José Mourinho Nilsson Lindelöf framför Eric Bailly och fyrbackslinje framför trebackslinje. Jag tycker ”Vigge” skall se det som ett tecken på att förtroendet finns kvar och faktiskt har ökat. 

Det finns, totalt sett, ingen anledning att klanka ned på Uniteds sommartransfer från Benfica i den här matchen. Det finns dessutom skäl att se att utvecklingen går år rätt håll. 

Det kommer att ta tid. Det har tagit tid. Det måste få ta tid att spela sig in i ”världens största klubblag”. Det här var ett steg i rätt riktning. 

När Zlatan Ibrahimovic reste sig från avbytarbänken i den 67:e minuten, värmde upp fram till den 74:e och byttes in i den 77:e jublade publiken på Old Trafford längre än någon annan gång den här matchen, trots 4-1 till slut. Ibrahimovic tre första – tämligen enkla mittplanspassningar – möttes av nya ovationer.

LÄS MER: Zlatan tillbaka efter skadan: "Känns speciellt".

Han bjöd under sina totalt 17 minuter på planen på några tummar upp, ett par applåder riktade mot lagkamrater, en chippassning på mittplan, en öppnande djupledspassning mot Ashley Young och en volleykanon på mål, som räddades till hörna av målvakten Rob Elliot. 

Direkt när Zlatan kom in flyttades Romelu Lukaku ut till höger i en 4-2-3-1-uppställning. Att svensken nu är tillbaka ger Mourinho fler alternativ när den sedvanliga jul- och nyårsrotationen blir nödvändig. Det kommer Manchester United behöva i en ligatabell som just ni innehåller åtta poäng mindre än de Manchester City har. 

Plus
IFK Göteborg har äntligen klart med en tränare. Eller? 

Minus
Misstag gör alla. Det gäller bara att gå stärkt ur dem.