Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Foto: Bildbyrån

Balkander: I dag kan Göteborg ta täten i fotbollsallsvenskan

Vad sägs om den här? Både IFK Göteborg och BK Häcken har i dag möjlighet att ta över den allsvenska serieledningen. Visserligen i en haltande tabell, men alla serievinnare behöver en bra start.

Nej, jag har inte ändrat uppfattning. Malmö FF är fortfarande min SM-favorit och har den här seriens starkaste trupp. Den bilden har till och med stärkts efter Pawel Cibickis starka inledning. 
Jag får Markus Rosenberg-vibbar på honom, bland annat kopplat till den lyckade utlåningen till Jönköpings Södra, precis som Rosenberg slog igenom i Halmstads BK, innan den stora succén i Malmö FF och försäljningen till Ajax. Ett steg i taget, nu redo att ta klivet.

Alla lag behöver ha spelare som gör skillnad.

Inte nödvändigtvis offensiva spelare, även om fokus ofta tenderar att hamna på de producerande spelarna. 
I både BK Häcken och IFK Göteborg är spetskompetensen hittills defensiven. Det är svårt att göra mål på Christoffer Källqvist och Pontus Dahlberg, det är nästan lika svårt att skapa målchanser.

Det är inte alltid det lag som gör flest mål framåt som når störst framgång. Det är knappast en nyhet, men ibland värt att påminna om. 
2009 gjorde åtta lag fler mål än AIK, men inget var i närheten av den defensiv ”Gnaget” visade upp. Det ledde till SM-guld med målskillnaden 36-20.

2017 har BK Häcken värvat för att klara skador på spelare som Alexander Faltsetas och Jasmin Sudic. Och IFK Göteborg har två centrala mittfältare som ger Thomas Rogne och Mattias Bjärsmyr ett enklare jobb än i fjol. 

Göteborgslagens problem har i stället varit offensiven. Häcken har gjort mål i en match av tre, Blåvitt kört fast mot en nykomling på hemmaplan. 

I IFK:s fall är lösningen delvis vänsterkanten. Mot AFC valde Jörgen Lennartsson att spela två ”onaturliga” vänsterkantsspelare på vänsterkanten. Ingen, inte ens Jörgen Lennartsson själv, kan vara förvånad över att högerfotade högeryttern Martin Smedberg-Dalence har svårare att komma till inlägg än vänsterfotade vänsterbacken Scott Jamieson.

Ju fler uppspelspunkter och anfallsalternativ det finns, desto svårare för motståndaren att försvara sig. IFK Göteborg vill i det etablerade spelet gärna hitta Sören Rieks, gärna rättvänd en bit utanför straffområdet, men det är via inlägg – nästan alltid från högerkanten – målchanserna skapas.

Att helt släppa vänsterkanten är skadligt även för inläggsspelet från höger och möjligheten för Sören Rieks att kombinera sig fram till målchanser.
Så smarta är varenda lag i allsvenskan. 

I det blåvita lägret finns för närvarande både en stor ödmjukhet och tro på den egna förmågan. Jag tror att vi kan få se effekterna av det redan i dag. 

2015 års mästarklubb IFK Norrköping har fått en knepig start på säsongen. Två raka förluster gör att dagens match mot Häcken blir av ”måste-karaktär” för att inte hamna för långt efter. 
Det talar för Häcken, som fortfarande är ett skickligt omställningslag. Nasiru Mohammed och Alexander Farnerud och Paulinho har alla förmågan att slå ut sin motståndare och med fart ta sig fram till målchans.

Plus
För övrigt såg Elias Omarsson ruskigt het ut på Blåvitts torsdagsträning. Just sayin. Dessutom tar August Erlingmark för sig. Han har något den pojken. Fråga mig inte när det är rätt läge att ge honom chansen. 

Minus
Är det inte snart dags för Elfsborg att räkna besökande åskådare på sina hemmamatcher, precis som alla andra lag i allsvenskan. Blir bara löjligt som det är nu. Ta tag i det där, Sef!