Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Balkander: Finns tillfällen när tystnad vore att föredra

Det finns tillfällen då tystnad vore att föredra, när pass vore ett lämpligare svar än det redovisade, som när ärlighetsprincipen fick en före detta förbundskapten i friidrott att säga att han tror att vår kanske störste idrottare någonsin varit dopad.

Feltolkad eller inte, uppförstorat eller missförstått – Ulf Karlssons budskap vid Värmlands idrottshistoriska sällskaps idrottskafé i Karlstad – att Zlatan Ibrahimovic omöjligen kunnat gå upp tio kilo i vikt under ett halvår i Juventus för över tio år sedan – svepte Janne Andersson och all annan nyhetsrapportering under torsdagen av banan. 

Ibrahimovic agent Mino Railo talade om stämning, yttrandefrihetsexpert Nils Funcke uteslöt inte möjligheten att vinna ett förtalsmål, Zlatan själv uppgavs var lugn medan landslagschefen Lasse Richt blev stum.

Det var en sådan dag, ännu en Zlatandag, men inte vilken Zlatandag som helst. 

Ulf Karlsson, som två gånger utsetts till Sveriges främste idrottsledare och i efterhand erkänt eget dopningsmissbruk, förtydligade sitt uttalande i Nya Wermlands-Tidningen för Sveriges Televisions Värmlandsredaktion. 

”Det jag påstår är att man inte kan bygga tio kilo muskler på den korta tid som angetts i det här exemplet. Det menar jag är omöjligt utan otillåtna medel. Och det står jag fast vid, oavsett vem det gäller.”

Den här gången råkade det gälla Zlatan Ibrahimovic, vår nationalklenod, vårt skyddshelgon, vår landsfader och fotbollshjälte. 

Då tar saker hus i helsike. 

Jag har alltid uppfattat Ulf Karlsson som en klok man; genomtänkt, rakryggad, och medievan.

Karlsson, som ledde det svenska friidrottslandslaget under guld-OS i Aten 2004, vet vad han säger och vad det han säger får för innebörd. 

Han vet att orden "Zlatan" och "dopad" i samma mening får konsekvenser. Vilka är för tidigt att säga, men att PSG-svenskens rykte härmed skamfilats, att Ibrahimovic nu misstänkliggjorts för intag av otillåtet medel, är odiskutabelt. 

Några tror att han ren, andra misstänker att han inte är det. 

Oavsett vad tester visat, oavsett vad som sägs från nu och framåt. 
I februari fälldes svensketiopiska friidrottsstjärnan Abeba Aregawi för användande dopningspreparatet meldonium.

Det är sådan idrotten har blivit. Därför skall man alltid vara försiktig med vad man säger.
Annars kan det man inte menat tolkas som en sanning. 

Jo, just det: Janne Andersson gav ett mycket sympatiskt intryck vid sin första presskonferens som svensk förbundskapten i fotboll. Om han får med Zlatan att göra blir en senare fråga. Helt klart är att han inte tänker krångla till saker, vare sig spelet eller relationen till media. En bra start, kort och gott.