Balkander: Europaspel 2017? Då krävs det en seger

Hjalmar Jonsson har bestämt sig. Skorna på hyllan efter säsongen. Då tackar vi för allt.

Kulturbärarna blir allt mer sällsynta. De trogna, ständiga och till synes självklara. Som Hjalmar Jonsson. Inget varar för evigt. Inte ens Hjalmar Jonssons fotbollskarriär. Jag tycker att han har fattat ett klokt beslut, även om fredagen (då beslutet offentliggjordes) i stycken blev en sorgens dag. Aldrig den största stjärnan, men alltid redo, alltid väl förberedd och alltid hårt arbetande.

Det finns skäl att återkomma till ”Hjalle” framöver, men till dess lyfter jag på hatten för en sann fotbollshjälte.

I förra veckan gladdes Kalmar FF:s klubbchef Svante Samuelsson åt ett första förbundskaptensbesök under hans tid som högsta hönset i Smålands stoltaste fotbollsklubb. Några dagar senare satt Janne Andersson på en presskonferens i Solna och förklarade att han så fort som möjligt vill ha med Rasmus Elm i landslaget igen.

Det talas om Rasmus Elm ganska ofta nuförtiden. Jag tror att vi kommer tala ännu mer om den spelskicklige mittfältaren framöver.

Som jag var inne på häromdagen, landslaget behöver alla de bästa vi har.
Och bland dem återfinns fortfarande Rasmus Elm.

I eftermiddag jagar IFK Göteborg sin första bortaseger sedan 29 maj. De sex misslyckade försöken därefter har satt säsongen. Det är sedan gammalt. Förlusterna mot Djurgården och Hammarby, när Blåvitt parallellt stred för en plats i Europa League, ödelade både guldstrid och Europadröm.

Kring detta drar Mats Gren just nu slutsatser.

Den enkla matematiken är att IFK i fjol spelade fyra extra matcher under juli när de kvalade till Europa League. I år var den siffran åtta. Orken tröt, samtidigt som de ekonomiska medlen saknades för att agera på något annat sätt.

Om Blåvitt skall ha någon chans att via allsvenskan nå Europa 2017 krävs seger mot Kalmar i dag. En sista livlina är Svenska cupen där en slutseger skulle innebära inträde i Europa League-kvalet en omgång senare. En i så fall betydelsefull konsekvens.
En annan Europaanalys är att Blåvitt inte var tillräckligt fysiska i de avgörande momenten mot Karabach, samma Karabach i veckan föll handlöst (1-5) mot Fiorentina.
Både 2015 och 2016 har IFK Göteborg saknat en anfallare med tillräcklig spets i de avgörande Europakvalmatcherna.

Därför letar Mats Gren just nu en försteanfallare som är både snabb och målfarlig. Hittills har Gren fyndat väl i vinterfönstret och i sena skeden hittat såväl dansk dynamit (Ankersen och Albaek) som norsk granit (Rogne).

Prislappen avgör om IFK behåller Elias Omarsson, sportsligt har han redan passerat nålsögat.