Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Balkander: "En vecka som väcker hopp"

För det första är säsongen inte körd. För det andra är det nu det avgörs, de närmaste dagarna, både på och utanför planen.

Vad gäller Halmstads BK föreligger två sanningar. Lag är alltid svårast att möta när de just har bytt tränare. Igor Krulj har något på gång. Det är signalerna från Örjans vall och matchen mot Elfsborg senast. Energin är på plats, liksom tron. Förmågan? Svar i kväll.

Det andra är att IFK historiskt har lätt mot Halmstads BK. I sammanhanget skall sägas att varje match är unik och har sina specifika utmaningar, men raden 6-4-0 och målskillnaden 23-6 från de tio senaste allsvenska mötena i Göteborg säger i alla fall något. För en utsatt nykomling handlar det om att bryta en trend, för hemmalaget att lita på att historien går igen.

Det är det ena; att fokusera på det fotbollsmässiga, det som är för stunden. Att döma av utvecklingen på Kamratgården en händelserik IFK-vecka i början av juli 2017 finns fokus på rätt saker. Självförtroendet återvände efter 2-0 mot Jönköpings Södra. Tron på det egna spelet, både defensivt och offensivt, ökade efter hållen nolla och effektivitet framför mål. Lätt att skriva, svårare att utföra. Ni kan tycka att det låter löjligt, men att Marcus Berg och Sam Larsson dök upp och körde ett par pass är också positivt. Det skärper sinnen och knyter ihop historien.

Gissningsvis innebär det faktum att Mads Albaek gör sin sista match inför hemmapubliken på Gamla Ullevi en del extra energi. Albaek vill avsluta snyggt, fansen vill visa sin uppskattning. Den mixen har alla förutsättningar att få ett lyckosamt utfall.

Hur han ersätts vet vi inom en vecka.

För ersättas skall han, även om ersättaren kan vara en yttermittfältare vilket skulle innebära att Mix Diskerud kliver in i mitten igen. Efter matchen mot Jönköping är det lätt att hävda att det är synd. Då var Diskeruds insats en av nycklarna till framgång; som en tredje forward, strax bakom Tobias Hysén och Mikael Boman, kompletterat med bra positionsspel och hårt slit i defensiven.

Veckan som gick innehöll också besked om att ge kommersielle chefen Mats Palmgren rollen som tillförordnad klubbdirektör, ett uttalat mål att årligen flytta upp två juniorer från akademin till A-laget samt ett tydligt uttalande om att två vänsterbackar skall in. Det gör Sebastian Eriksson till mittfältare från och med 17 juli.

Beslut. Tydlighet. Kommunikation. Saker som tidigare brustit, men som nu kanske bidrar till en mer avspänd och därmed effektivare verksamhet.

Palmgren skall ägna sig åt personal och försäljning. Det är bra och ger dessutom Mats Gren den tid han behöver för att sy ihop en konkurrenskraftig trupp för hösten; sälja rätt, rekrytera smart.

Vad jag har förstått tänker han inte lägga något på transfersummor. Det innebär Bosmanspelare och lån. Nu letas det på nya marknader, som Slovakien och Serbien. Uppdraget är inte lätt, som att hitta nålar i höstackar. Det har firma Gren & Sultan (Olle, chefscout) lyckats med förr. Upp till bevis, helt enkelt.

 

Plus: Hela den senaste veckan. Poängen i Jönköping, Marcus Berg & Sam Larsson på Kamratgården, Mats Palmgren tf klubbdirektör, två årliga akademispelare till A-truppen, samt beskedet att bokslutet inte skall riskeras.

Minus: Mads Albaek kommer saknas. Det gjorde May Mahlangu, Jakob Johansson, Philip Haglund, Gustav Svensson och Pontus Farnerud med. Framtiden innehåller alltid nya förmågor.