Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Balkander: En trupp där alla kategorier ska med

Lokal populism? Icke. Både Peter Abrahamsson, Emil Salomonsson och Sam Larsson är män för den svenska EM-truppen. Det är däremot inte Sebastian Larsson, Erkan Zengin och Christoffer Nyman. Om GP får bestämma.

Ta nu detta för vad det är. Vi är inga förbundskaptener, vare sig jag eller Fredrik Janlind, däremot får vi ibland för oss att vi kan en del om fotboll och våra allra bästa.

Uppdraget att knåpa ihop en EM-trupp bestående av 23 spelare, där alla kategorier skall finnas med – stjärna, hjärta, hjärna, talang, stämningshöjare, sistakvartenspelare, joker, murbräcka – innebär offer, chansningar och sista-minuten-beslut.

I Erik Hamréns fall har det delvis handlat om Albin Ekdal, vars rygg hamnade på ett glasbord på en nattklubb och Hamburg tidigt bekräftade att svensken missar resten av säsongen.

Förra säsongen, 2014/2015, rankades Albin Ekdal som Sveriges näst bäste fotbollsspelare efter Zlatan Ibrahimovic, men eftersom form är en färskvara och Ekdal just nu indisponibel krävs det både läktarutlåtanden och funderingar kring rehabtid innan beslut fattas. Ekdal eller inte Ekdal? Är mittfältaren i form innebär hans eventuella frånvaro en försvagning, är han ur form och dessutom under rehabilitering är det bättre att ta med någon annan.

Där föll vårt val på Gustav Svensson, som i Kina anses som en given EM-spelare för Sverige, men som i Sverige har försvunnit bort i diskussionen. Han gjorde vad han skulle när Sverige skrynklade ihop Danmark till oigenkännlighet i höstas, han är inte sämre nu. Så … hur ser konkurrenssituationen ut bland centrala mittfältare?

Kim Källström spelade inte i helgen, men åker till Frankrike ändå, Oscar Lewicki spelade mot Danmark, åkte ut i cupfinalen och har inte, som i fjol, övertygat i allsvenska inledningen. Han är dock given i EM-truppen. Liksom Pontus Wernbloom, vars spelstil, form och bekymmerslösa inställning är viktiga ingredienser i en trupp.

Jag har följt Oscar Hiljemark under en extremt brokig säsong i Palermo och uppfattar honom som mest lik Albin Ekdal av övriga mittfältare. Han var Sveriges enskilt viktigaste spelare under U21-slutspelet i Tjeckien i fjol och är inte sämre nu.

I Peter Abrahamsson får Erik Hamrén både form, rutin och truppacceptans. Allsvenskans just nu bästa målvakt räddade straffar i en cupfinal och är skicklig både i närspel och i höjdspel. Jag ser inte att vare sig Patrik Carlgren eller Johannes Hopf är bättre. Däremot hade jag föreslagit David Mitov Nilsson, om denne varit skadefri och tillgänglig.

I varje trupp krävs en mönsterbrytare, något lite annorlunda. Som Patrik Karlsson Lagemyr i IFK Göteborg, eller som Sam Larsson i ett svenskt A-landslag. Att vänsteryttern togs ut i säsongens lag är ytterligare ett bevis på att Zenith-produkten har i EM-slutspel att göra.

Hur svårt kan det vara?

• • •

Plus
Om förmågan att spela på flera positioner är avgörande är valet lätt: Emil Salomonssons förmåga och form som högerback och högeryttermittfältare överglänser vida Sebastian Larssons. Larsson gjorde en 90-minutermatch i ligaspelet, mot Leicester 8 augusti 2015.

Minus
Att ta ut en EM-trupp får inte handla om lång och trogen tjänst. Det handlar, til syvende och sist, att spela fotboll här och nu, inte där och då.