Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Balkander: "En fotbollsfest vi sent skall glömma"

Förbered er för fotbollsfest, gardera med sol i ögonen och tänk som Lennartsson: Det är de (Malmö FF) som är favoriter och spelar under press. Vem sade att fotbollsmatcher bara avgörs på planen?

För alla er som inte befunnit er på Mars, sprungit ett osedvanligt långt långpass eller haft slut på surf i mobilen är det uppenbart vad IFK Göteborg ägnat sig åt den senaste veckan.

Förutom att förbereda laget i pissväder på Ullevi har tränaren Jörgen Lennartsson tagit till det beprövade knepet vi mot resten av världen.

Blåvitt har (möjligen) behandlats orättvist hårt i samband med en upptaktsträff, experttippats en bit utanför toppen och kritiserats för uddlös offensiv – även efter systemskiftet från 4-4-2 till 4-2-3-1.

Men det är ingen som har pissat på klubben. Det är viktigt att slå fast.

Den mediala dramaturgin tillåter utspel likt Lennartssons, där syftet handlat om att bättra på gruppkänslan och få laget att sluta sig i kampen mot stora, stygga Malmö FF.

Som av alla i Blåvitt lyfts fram som favorit, både nu och till ett 20:e guld.

Så må det vara och bryter man ned lagen i lagdelar, individuell skicklighet, taktiska överraskningsmoment, kaxighet och försäsong är det viss fördel Malmö FF.

Lägger man till publikstöd, okänd potential och revanschlusta jämnar det ut sig på nytt.

Även om ingen talar öppet om det är hela allsvenskans premiärmatch 2017, tv-sänd i riksspridd kanal, en enda stor möjlighet till upprättelse och revansch.

Jag har talat med både Sebastian Eriksson och Jörgen Lennartsson, som efter knallskottsskandalen visade vägen med rakryggade tankar om klubbkänsla, om behovet av att få till en folkfest och bjuda på ett evenemang som hela Sverige sedan talar om.

Något som gör göteborgaren stolt och fotbollsälskaren sugen på att komma tillbaka.

I dag är ett sådant tillfälle.

Jag hoppas att alla kan gå hem med ett leende på läpparna i eftermiddag, att det blir fokus på fotboll, att det bästa laget vinner – och att Mix Diskerud är den injektion som IFK Göteborg behöver.

Jag ser framför mig hur han från sin defensiva mittfältsposition till vänster tar understödjande och särdragande djupledslöpningar, där Sebastian Eriksson täcker upp centralt vid behov; hur de gamla antagonisterna Markus Rosenberg och Mattias Bjärsmyr bjuder på heta dueller och kärvänliga ordväxlingar, hur Pontus Dahlberg stöttas av sin fyrbackslinje och dansk briljans (Sören Rieks och Mads Albaek) ställs mot dansk briljans (Lasse Nielsen och Anders Christiansen) och avgör kampen.

Nej, Jörgen, det här är inte en match av 30.

Det här är en fotbollsfest vi sent skall glömma.

Vilket lag som tar hem det har jag ingen aning om.

Plus

Senast IFK Göteborg var i närheten av ett liknande publikstöd i en allsvensk hemmamatch var mot Gais 2008 då 29 801 bänkade sig för derby i början av september. Matchhjälte: Isländske gaisaren Eyjolfur Hedinsson. Dags att slå den siffran!

Minus

Patrik Karlsson Lagemyr saknas på grund av skada. Oj, vad jag och många med mig hade unnat "Paka" en chans att visa upp sig på den stora scenen i dag.