Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Bildbyrån/GP

Balkander: "En av de mest smärtsamma halvlekar IFK presterat"

Det var håglöst, krampaktigt och chockartat. Örebro SK gjorde fyra mål på 26 minuter och ingen IFK-spelare höll måttet. Om 0-4 mot BK Häcken var tungt att bära för de blåvita var det här något annat, mer av ett sönderfall, både moraliskt och taktiskt.

Den låga pressen blev för hög, hål uppstod överallt. I slutet av halvleken började de tillresta IFK-supportrarna att plocka ned sina banderoller av besvikelse, det skanderades avgå-ramsor, sedan blev det bara tyst. Chock och förstämning.

I andra halvlek dämpades fallet av två reduceringsmål, David Boo Wiklander och Emil Salomonsson. De norska lånespelarna Henrik Björdal och Mix Diskerud byttes ut och ersattes av Mikael Boman och Thomas Rogne. Det tändes visst hopp. Jörgen Lennartsson funderade på presskonferens kring vad ett tredje IFK-mål hade betytt för avslutningen.

Vilka effekter detta får för laget och klubben återstår att se. Alla har ett ansvar. Spelarna för tveksam inställning i första halvlek, där aggressivitet och vilja verkade saknas, ledarna för att inte ingjuta mer mod och energi i ett utsatt tabelläge, den sportsliga ledningen för att inte ha rett ut vilka som skall tillhöra truppen under hösten. Allt hänger ihop.

Jörgen Lennartsson har varit ifrågasatt länge, har han orken och förmågan att lotsa IFK Göteborg genom resten av säsongen? Vill han? Får han? Tobias Hysén uttryckte saken genom att betona att Jörgen inte slagit en enda felaktig passning under säsongen, Mattias Bjärsmyr menade att han fortfarande har omklädningsrummet i besittning. Här behöver ledningen tänka till. Det kostar att agera, men det kostar också att inte agera.

Det är ingen lätt situation klubben befinner sig. Pengar saknas för nödvändiga investeringar, samtidigt som planen är att framöver lotsa in fler akademispelare. Truppen behöver i veckan förstärkas med en innermittfältare och kanske en vänsterback, nu när Sebastian Eriksson blir mittfältare igen. Testet med Sören Rieks som anfallare föll inte väl ut. Inte det med Henrik Björdal som vänstermittfältare heller. Då är det bättre att spela Sebastian Ohlsson där. Han var nära ett inhopp nu. Det gick istället till Elias Omarsson.

För er som inte fick nog denna söndagseftermiddag möts lagen igen på söndag.

För oss som var på plats var det här en av de mest smärtsamma halvlekar IFK presterat. Rentav den sämsta någonsin. Det var en kollektiv kollaps med gemensamt ansvar, en genomklappning av avgrundsdjup karaktär. IFK:s trupp är fortfarande av hög kvalitet, en av allsvenskans dyraste. Laget fick en bra start på hösten, men klarade inte av att hantera en projektil av Sead Haksabanovic i slutskedet mot HBK. Det här var en effekt av det. Det blev direkt ängsligt, osammanhängande och snart andefattigt.

Dock visade andra halvlek och statistiken (7-6 i avslut på mål för ÖSK) att allt inte är pest och kolera.

Dock var insatsen på Behrn Arena denna eftermiddag inte värdig en klubb av IFK Göteborgs kaliber.

Jörgen Lennartsson bad om ursäkt, Tobias Hysén lämnade planen sist av alla, Mattias Bjärsmyr skäms och Sören Rieks saknar ord.

Vad som än händer framöver krävs en uppryckning av alla.

Om inte annat för de supportrar som fortsätter att stötta laget i vått och torrt.

 

Plus: Jag säger som Tobias Hysén. Det var kul för David Boo Wiklander att göra sitt första mål.

Minus: Det får inte se ut som det gjorde i första halvlek. Vilka konsekvenserna blir av det lär vi snart bli varse.