Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Balkander: Den platsar på topp tio, Tobbe!

Första bortavinsten sedan 29 maj, andra raka segern, flera lysande prestationer. Då kanske IFK kan ha överseende med att AIK vann igen och därmed säkrade tredjeplatsen.

Nu när poäng inte längre betyder skillnad på guld eller silver, Europa eller inte Europa och fokus så sakteliga flyttas mot nästa säsong är det en fröjd att avbrytas i höstslummern av individuella prestationer.

Framför allt den Tobias Hysén bjöd på, när han med ryggen vänd mot mål nonchalant klackade fram bollen till Elias Omarsson och målskytten Jakob Ankersen.

Känner mig rätt säker på att om Hysén efter karriären producerar ett Youtube-CV med sina tio främsta insatser finns detta tekniska paradnummer med. Tack för det, Tobbe!

Det finns goda möjligheter att även Jakob Ankersen väljer att utnyttja matchbilder från Norrporten Arena 27 oktober 2016 för att visa barn och barnbarn hur han var som fotbollsspelare.

Chippen över Tommy Naurin vid 1-0 och nedtagningen på bröstet vid 2-0 en stund senare var av bästa märke.

Ankersen befäster positionen som denna hösts främsta offensiva pjäs i Blåvitt.

Även Mads Albaek bjöd på något utöver det vanliga när han med millimeterprecision skickade iväg djupledsbollen över Sundsvalls backlinje som ledde fram till Jakob Ankersens 2-0.

Att Blåvitt trots denna fina start hamnade i brygga är en gåta, men självförvållat. Jag pratade med Alf Westerberg och Magnus Edlund efter matchen mot AIK om betydelsen av att träffa rätt i presspelet. Det var en av huvudförklaringarna till 1-0-segern då. Att slappna av och falla hem – utan tillstymmelse till presspel – redan vid 2-0 är inte smart var nära att straffa sig.

Hemmalaget fick styra, ställa och till slut trycka in en välförtjänt reducering via Johan Eklunds högerarm.

Kanske spökade Blåvitts bortafacit (sju raka utan vinst före Sundsvallsmatchen), kanske såg vi här förklaringen till varför IFK läckt som ett såll utanför Gamla Ullevi – och därmed inte mäktat att hänga på i den allsvenska toppen.

Precis som senast gjorde John Alvbåge en mycket bra match. Han är tillbaka i säsongens elfte timme, med insatser som får mig att tro att Pontus Dahlberg får svårt att ta över tröjan redan 2017.

Jörgen Lennartsson, som var tillbaka efter avstängningen senast, lät Tom Pettersson starta intill Mads Albaek i stället för Sebastian Eriksson. Ett förvånande drag, som mynnade ut i tre poäng och en trygg insats av Pettersson. Det kommer Lennartsson ta med i beräkningen när måndagens lag mot Elfsborg skall tas ut.

Jag tycker även att IFK-tränaren bör ta med i beräkningen att Billy Nordström, i avstängde Scott Jamiesons frånvaro, svarade för en prickfri insats.

Hjalmar Jonsson kvar på bänken. Adam Johansson kvar på bänken.

Får båda betydande speltid mot Elfsborg?

Knappast.

Jörgen Lennartsson kommer fortsätta att ta ut de lag han tror är bäst lämpade att vinna fotbollsmatcher.

Då har marknadsavdelningen inte så mycket att säga till om.

 

Plus: Att vinna borta igen efter fem månader utan seger.

Minus: Sören Rieks tvingades kasta in handduken just före avspark. Oroande för Blåvitt. Färdigspelat för säsongen?