Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Balkander: "Då kan ÖFK mäta sig med IFK:s 80-talsupplagor"

Östersunds FK har ägnat hela året åt att sända signaler och flytta gränser. En seger mot Arsenal i kväll skulle slå allt. Det är inte troligt. Men omöjligt? Inte det heller.

Östersunds FK har ägnat hela året åt att sända signaler och flytta gränser. En seger mot Arsenal i kväll skulle slå allt. Det är inte troligt. Men omöjligt? Inte det heller.

Klickenkäter på nätet skall man undvika att använda som underlag för några som helst slutsatser, men att 17 procent på den egna webbplatsen tror att Arsenal försvinner ur Europa League redan i 16-delsfinal säger möjligen något om en begynnande respekt för det där laget från ”Winter City” i norra Sverige.

LÄS OCKSÅ: Kommunpampen om Östersunds succé

Östersunds problem i det mentala spel som pågår och har pågått under hela Europa League (”vi siktar på att vinna hela turneringen och är inte nöjda innan dess”) är att alla detaljer spelar roll.

"Kindbergs signalpedagogik påverkas inte av det"

Det insåg de själva häromdagen och tog därför bort den anstötliga tweet ”COYS” som publicerades på ÖFK:s officiella Twitterkonto i samband med Londonrivalen Tottenhams Champions League-möte med Juventus.

Regel nummer ett: Bjud aldrig på tändvätska.

Nu verkar Daniel Kindbergs orubbliga självförtroende och signalpedagogik (”vi siktar på att vinna hela turneringen och är inte nöjda innan dess”) inte påverkas av det heller.

Och apropå signaler. Beskedet att Saman Ghoddos förlängt kontraktet med två år trots anbud från ”stora klubbar i Europa” på över 50 miljoner kronor är signalernas signal. Här skall vinnas mark. Plockas positioner. Sätta sig i respekt. Kindberg är tydlig med det i kollega Trollérs utmärkta reportage med Östersunds karismatiske ordförande.

LÄS OCKSÅ: Daniel Kindberg om Östersunds framgångsresa

Talar vi spelartruppernas marknadsvärden går det tydligen 36 Östersund på ett Arsenal, vilket i kväll har lika liten betydelse som Italiens truppvärde i höstens VM-playoff mot Janne Andersson stjärnlösa (nåja) landslag hade i Milano.

"Det logiska svaret är nej"

Frågan alla ställer är förstås om det är möjligt.

Kan stora, starka och stormrika Arsenal över två matcher verkligen förlora mot Östersunds FK, som för sju år sedan tillhörde den svenska fjärdedivisionen?

Det korta och logiskt uppbyggda svaret är nej.

Nu tar det stopp för Graham Potter och hans heroiska mannar. Det räcker inte längre att komma dragandes med tidigare ratade bänknötare från BK Häcken, Malmö FF, IFK Norrköping och IFK Göteborg. Inte när de ställs mot hyllade världsstjärnor som Mesut Özil, Laurent Koscielny och Petr Cech.

Äh, det där är bara strunt. Östersund bryr sig inte om sådant. Då hade de inte varit här, och i fem minusgrader stått värd för svensk fotbolls största klubbmatch sedan Malmö FF:s Champions Leaguemöte med Real Madrid (0-8) i december 2015.

Ett ytterligare argument för svensk representation i Europa Leagues åttondelsfinal är Danny Welbeck. 27-åringen är varken en Olivier Giroud (såld till Chelsea), en Alexis Sanchez (såld till Manchester United), en Alexandre Lacazette (borta i cirka fem veckor efter knäskada) eller en Pierre-Emerick Aubameyang (har redan spelat Europa med Dortmund). Han är en karriär i avstannande och är långt ifrån den lösning Arsene Wenger önskat i detta utsatta läge. Gunners missräkning i ligaspelet har avsevärt ökat behovet av framgång i Europa League.

"Jag tänker njuta - gör det du med"

Rimligtvis är en finalvinst i Lyon redan sista halmstrået för att nå Champions League-spel nästa säsong.

Likadant resonerar Östersund.

Det är den inställningen som gör ÖFK till hela Sveriges angelägenhet och som via seger i hela turneringen utmanar IFK Göteborgs båda 80-upplagor om titeln ”tidernas svenska klubblag”.

Som enskild match skulle en seger på Jämtkraft Arena i kväll vara fullt i klass det största vi upplevt i modern tid.

IFK Göteborg hade en helt annan status och historia vid 90-talsmatcherna mot Manchester United, Barcelona och Milan.

Jag tänker njuta. Gör det du med.

Plus: VM-genrep på Ullevi. På tiden med en herrlandskamp i fotboll igen. Bra jobbat alla inblandande.

Minus: Publikintresset för vinter-OS. Under all kritik. Tål sydkoreanerna inte vind?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.