Balkander: Blev det här verkligen en seger för Zlatan?

Domen var väntad, nu väntar konsekvenserna. Vilka blir de? För ”förloraren” Ulf Karlsson tämligen få, förutom 20 000 kronor i böter. För ”vinnaren” Zlatan Ibrahimovic en fläck, som trots seger på åtalets huvudpunkt, blir svår att helt tvätta bort.

ANNONS
|

Rent juridiskt fastslog Värmlands Tingsrätt på måndagen att friidrottens tidigare förbundskapten grovt förtalat Zlatan Ibrahimovic med orden ”Zlatan gick upp tio kilo på ett halvår i Juventus. Jag tror att han var dopad. Det står för mig”.

Tingsrätten kom även fram till att parterna får stå för sina respektive rättegångskostnader. I Ulf Karlssons fall innebär det 20 000 kronor, där staten täcker ett lika stort belopp. Zlatan Ibrahimovic rättegångskostnader stannar på cirka 150 000 kronor. De får han stå för själv.

Jag uppskattar folk med åsikter, folk som tar ställning och kan argumentera för sin sak. Jag uppskattar att vi bor i ett land där folk som har åsikter och tar ställning ges möjlighet att argumentera för sin sak.

ANNONS

Ulf Karlsson är en sådan person. Han har alltid, även under sin tid som förbundskapten för friidrottslandslaget, vågat simma motströms i offentligheten.

För det har han vunnit respekt och aktning.

När Karlsson talar lyssnar man.

Hur det blir med det förhållandet efter måndagens tingsrättsdom återstår att se.

Jag skulle misstänka att 69-åringen framöver utan problem kan livnära sig som föreläsare i ämnen kopplade till tryck- och yttrandefrihet.

Ett av hans viktigaste budskap torde då vara att aldrig misstänkliggöra utan belägg, att bygga på fakta.

Jag tror att Ulf Karlsson, så fort de aktuella orden formulerats på Värmländska idrottshistoriska sällskapets idrottscafé 7 april, insåg sitt misstag – och att han borde ha bevarat sin vardagsrumsmisstanke i just vardagsrummet.

Zlatan Ibrahimovic hade inget val.

Att avstå från att bemöta dopningsanklagelserna hade framstått som ett erkännande.

Samma utgångspunkt gällde för Värmlands Tingsrätt.

Även om fotbollens antidopningsarbete är långt ifrån heltäckande vore det förödande att genom en friande dom rättfärdiga ett grundlöst påstående.

Zlatan Ibrahimovic namn och varumärke är nu friat från dopningsmisstankar. Att påstå något annat är grovt förtal.

Däremot är forumtrådar och inlägg på sociala medier fortfarande fyllda av misstankar om dopning i Juventus under Zlatan Ibrahimovic tid i klubben.

De är dessutom fler än före 7 april 2016.

ANNONS

Åt det kan en dom i en svensk tingsrätt i januari 2017 inte göra mycket.

Plus: På söndag ser jag Manchester United-Liverpool på Old Trafford. Det skall bli ett rent nöje.

Minus: Landslagsåret är igång. Ibland funderar jag på om inte vinterturnéerna lika gärna hade kunnat hållas på Bosön.

ANNONS