Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Balkander: Att Malmö FF vinner serien förvånar ingen

IFK Göteborg är längre inte mesta mästarna. Det är Malmö FF, som på onsdagskvällen tog sitt tredje SM-guld på fyra år – och revansch på sig själva för cupfinalförlusten mot BK Häcken i våras.

Totalt står skåningarna nu på 19 SM-tecken. Mest i Sverige. Det bör svida rejält i blåvita själar och ses som möjlighet till prestationshöjare. Rivaliteten mellan IFK Göteborg, AIK och Malmö FF sporrar. 

Dessvärre är elitfotboll en resursfråga. Därför är det troligare att Malmö FF i närtid kommer distansera IFK Göteborg, både vad gäller antal SM-guld och i maratontabellen, än att Blåvitt i går ikapp.
Hur blev det så här?
1996, när IFK Göteborg vann sitt 17:e SM-guld och fortfarande tillhörde Europatoppen, hade det gått åtta år sedan Malmö FF:s senaste SM-titel. När MFF 2004 bärgade sitt 15:e SM-guld var avståndet till det senaste uppe i 16 år.
16 år är lång tid för en toppklubb som Malmö FF, precis som nio guldfria år är för en klubb som IFK Göteborg.

Men … det går i vågor och kommer i sjok. 

För IFK Göteborg handlar mycket om att bli starkare rekryterings- och utbildningsarbetet i sitt närområde. Fler spelare behöver komma in underifrån. 
För att kunna konkurrera med de främsta i Sverige måste fler av de största talangerna i regionen välja Blåvitt. Tidigt.

Annars finns risken att klubben på riktigt snart är omåkta av exempelvis IF Elfsborg, som nått SM-final i både 16-, 17- och 19-årsklasserna. 
Att Malmö vinner serien förvånar ingen, snarare att klubben under en period legat bakom IFK Norrköping i toppen. 

Alan Kuhn lyckas alltså, trots en del spelaromsättning – även under säsong – att ta laget ett steg till. Extra kul för Alexander Jeremejeff, som härmed vinner dubbeln: Cupen med Häcken, serien med Malmö. 

2016 tar vi farväl av lokala profiler. Peter Gerhardsson berättade tidigt att han slutar som tränare för BK Häcken efter åtta säsonger som huvudtränare. Martin Ericsson lägger skorna på hyllan och René Makondele flyttar till Gefle IF, som lämnar allsvenskan efter 13 säsonger på raken. 

Under onsdagen berättade Adam Johansson att han gör som Hjalmar Jonsson och avslutar sin elitkarriär som IFK-spelare. Allt detta är logiskt. Ålderns rätt, skadehistorik, motivation och konkurrenskraft. Men också lite sorgligt. 

För Häcken väntar en spännande period där Gerhardssons ersättare skall förvalta och förädla hans arv. Fokus på prestation och offensiv, men även på resultat och försvarsspel. Det blir melodin 2017.
Häcken blir inför kvällens bortamatch mot AIK som allra bäst femma, IFK som allra bäst trea. 

Det troliga är att Göteborgslagen blir något sämre än så. Oavsett utfall i kvällens match mot Sundsvall blir IFK Göteborg för fjärde året i rad ”bäst i staden”.
Plåster på såren en dag när 18 SM-guld inte längre räcker till epitetet ”mesta mästarna”.